Subota, 28 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETU prošloj godini na području TK registrovana 2863 migranta bez dokumenata

U prošloj godini na području TK registrovana 2863 migranta bez dokumenata

Na današnjoj sjednici, Vlada TK prihvatila je Informaciju o stanju sigurnosti na području Tuzlanskog kantona za 2018. godinu u kojoj je evidentno smanjenje broja krivičnih djela kao što su krađe, prijevare i razbojništva, ali i ukupan broj krivičnih djela manji je u odnosu na predhodnu godinu. Policija je u toku prošle godine uspjela rasvijetliti čak 67,5 posto krivičnih djela. U 2018. godini na području TK ukradeno je 97 vozila što je za 41 vozilo više nego godinu prije.

„Otkriveno je 57 počinilaca. Najveći broj vozila su vozila manje vrijednosti i starije proizvodnje, dok su nešto manje od 1/3 skupocjena vozila. Moram naglasiti da je trend krađe vozila skoro i zaustavljen, jer smo uspjeli osujetiti kriminalne grupe koje su radile na području našeg kantona. pratimo situaciju, pa ćemo vidjeti u narednom periodu kako će to izgledati“ rekao je Dževad Korman, direktor Uprave policije.

U toku 2018. godine na putevima u TK zabilježene su ukupno 3132 saobraćajne nesreće u kojima je smrtno stradalo 28 osoba. Iako je brjoj saobraćajnih nesreća povećan za 5%, smanjen je broj smrtno stradalih i teško povrijeđenih osoba u tim nesrećama, čemu su doprinijele pojašane aktivnosti policije na terenu. Upravo u tim aktivnostima pod dejstvom alkohola u saobraćaju su zatečena 2942 vozača. Bez položenog vozačkog ispita za volanom je zatečeno 1505 vozača. Aktivnosti policije na terenu u tokom prošle godine bile su usmjerene i na praćenje prisustva migranata na području Tuzlanskog kantona.

„2018. godine nismo imali incidentnih situacija međutim u ovoj godini već bilježimo incidentne situacije kako od strane migranata tako i prema migrantima“ kazao je Korman.

Od početka 2018. godine do danas na području TK registrovana su 2863 migranta bez dokumenata, a u ovoj godini zabilježeno je šest krivičnih djela.

„Njihovo veće prisustvo spram broja naših ljudi s kojima mi raspolažemo i svim drugim sigurnosnim aspektima i izazovima s kojima se susrećemo policija, svakako da nam predstasvlja dodatne otežavajuće okolnosti u radu. ali svakako da građani prijavljuju ne samo kada su migranti u pitanju već sve što je negativno i sumnjivo, neka prijavljuju građani, a mi smo tu i sporemni smo da intervenišemo u što kraćem roku“ zaključuje Korman.

DK

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments