Srijeda, 25 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKU Srebreniku prezentirani pojekti sanacije šteta od poplava

U Srebreniku prezentirani pojekti sanacije šteta od poplava

Rezultati projekata sanacije hitnih šteta od poplava koji je finansirala Federalna vlada iz kreditne linije Svjetske banke predstavljeni su u srijedu  u Srebreniku.Riječ je o petogodišnjem projektu u koji je bila uključena 21 općina u Federaciji, a koje su pogođene poplavama proglasile stanje elementarne nepogode, kao i deset institucija i organizacija iz Federacije BiH. Ukupna vrijednost projekta za cijelu BiH je oko 100 milona dolara, od čega je 75,7 miliona dolara utrošeno za projekte u FBiH.

Projektom hitne sanacije šteta od poplava iz 2014. godine u Federaciji BiH je, između ostalog, sanirano 15 kilometara nasipa uz rijeke Savu i Bosnu. Implementirano je 250 projekata sanacije lokalne infrastrukture u 21 općini Federacije.

Procjenjuje se da je oko pola miliona ljudi imalo direktnu ili indirektnu korist od ovog projekta. Među njima i stanovnici Tuzlanskog kantona.

Direktor Jedinice za implementaciju projekata u šumarstvu i poljoprivredi (PIU), projektne jedinice Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Alojz Dunđer kaže da je u svim općinama TK-a, a koje su proglasile stanje elementarnih nepogoda, glavni fokus bio na sanaciji klizišta, na uređenju obala rijeka koje su prouzrokovale poplavu, i na sanaciji lokalne infrastrukture, puteva i mostova.

– Ove investicije u infrastrukturu nisu imale za cilj samo sanaciju šteta nego su to bili projekti u budućnost – rekao je Dunđer.

Među općinama koje su provodile aktivnosti projekta FERP je i Srebrenik, a za ove namjene utrošeno je 1,4 miliona KM.

– U okviru sredstava koja su dodijeljena našoj lokalnoj zajednici, urađeno je mnogo toga – rekao je gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović.

Sa terena stižu povratne informacije da su sve pojektne investicije, a koje su imale za cilj sanaciju od poplava iz ovog projekta, položile prvi test izdržljivosti prilikom nedavnih obilnih padavina.

Na sastanku su predstavnici općina iz Federacije BiH dali sugestije za buduće slične projekte koji imaju za cilj prevenciju od poplava.

M.O.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments