U Srebreniku se nastavljaju aktivnosti na sanaciji štete od poplava

0
18

Štab civilne zaštite Grada Srebrenika na osnovu Odluke o proglašenju prirodne nepogode od poplave i klizišta koju je donio gradonačelnik NIhad Omerović,  svoje kontinuirano djelovanje na  ublažavanju posljedica poplave i klizišta na području Srebrenika usmjerava po prioritetima, koje utvrđuju stručni timovi na terenu.

Prioriteti su i dalje uspostava putnih komunikacija kojima se obavlja javni prevoz kako ne bi došli u situaciju da građani ne mogu ostvariti svoje svakodnevne potrebe kao što su: odlazak djece u školu, radnici na posao, usluge javnih zdravstvenih ustanova i drugih potreba koji ovise o prohodnosti putnih komunikacija.

Na terenu je i dalje angažovana  mehanizacija  organizovanih struktura civilne zaštite, kao i dodatne snage pravnih lica u svrhu otklanjanja posljedica poplava i klizišta, da sa svojom mehanizacijom potpomognu rad Štaba u vanrednim okolnostima.

Glavnina radova teškom mehanizacijom vrši se na nekoliko lokaliteta u naseljima Potpeć, Previle i Bjelave, kako bi se sanirale nastale štete i oštećenja, koja bi mogla prouzrokovati prekid putnih komunikacija, urušavanje obala ili mostova, te ugrožavanje stambenih, javnih i privrednih objekata.

Dva tima profesionalne vatrogasne jedinice su  cijelo vrijeme na terenu i rade na crpljenju vode iz zaplavljenih objekata i  bunara.

Gradska komisija za utvrđivanje i procjenu šteta na teren izlazi sutra kako bi procijenila nastale štete na stambenim, privrednim i infrastrukturnim objektima.

Higijensko-epidemiološka Služba Doma zdravlja Srebrenik  odmah po stvaranju tehničkih uslova izvršiti dezinfekciju zapljavljenih objekata.

Za današnji dan očekuje se još jedno kratkotrajno nevrijeme, a nakon toga slijedi stabilizacija vremenskih prilika.

DK

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime