Srijeda, 18 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETUpozorenje Evropskog centra za praćenje nevremena: Danas nas očekuje razorno nevrijeme

Upozorenje Evropskog centra za praćenje nevremena: Danas nas očekuje razorno nevrijeme

Evropski centar za praćenje nevremena za danas (22.06.) je izdao maksimalan stepen upozorenja (stepen 3) za moguća razorna nevremena u dijelovima naše regije. Bitno je naglasiti da su ovakve strukture nevremena opasne čak i po život ukoliiko se pak nađete direktno izloženi istoj (u ekspanziji razvoja).

Upozorenje maksimalnog stepena važi za krajeve većeg dijela unutrašnjosti Hrvatske, mada može se upozorenje prenijeti i na dio sjeverne i sjeveroistočne Bosne i dio Srbije.
To znači da u navedenim područjima danas poslijepodne postoji visok rizik za foriranje jakih nevremena koji bi donijeli vremenske nepogode (tuča, obilna kiša, olujan vjetar) lokalnog i prolaznog karaktera (ljetnji tip).

Pored maksimalnog stepena upozorenja, dobar dio našeg regiona smiješten je i u 2 stepen upozorenja ( sjever, sjeverozapad, sjeveroistok Bosne, unutrašnjost Hrvatske, područje sjevernog jadrana kao i područje Bačke u Vojvodini na sjeverozapadu Srbije. Navedna područja regije danas su sklona razvoju nevremena (lokalno) no šanse su naravno manje nego u zoni upozorenja 3.

Pod stepen 1 (nije opasan mada se ne treba olako shvatiti) izdan je za preostale dijelove Bosne (koji nisu pod lvl 2), za dio središnje, zapadne i istočne Srbije i dio Vojvodine koji nije obuhvaćen stepenom dva, za područja srednjega Jadrana i dio sjevera Crne Gore.

Preostala područja regije (Hercegovina, jug Jadrana, dobar dio Crne Gore, jug, jugoistok, jugozapad i dio srednje Srbije i Makedonija danas nisu pod upozorenjem mada su i oni smiješteni u nestabilnu zonu što znači da je samo lokalno moguć razvoj relativno slaba sistema dok se nepogode ovde ne očekuju.
————
Upozorenje se izdaje zbog mogućnosti za formiranje jakog / jakih nevremena koji bi mogli donijeti tuču krupnijeg zrna, obilne padavine u kraćem vremenskom roku, jak, olujan i žestok vjetar promjenjiva smijera. Upozorenje vrijedi za onaj dio regiji koji je danas pokriven upozorenjem levela 2 i 3.

Rezime:

Velik dio regije danas je sklon razvojima nestabilnosti, međutim najgore stanje bi (prema prognozama) bilo u središnjim područjima unutrasnjosti Hrvatske i na sjeveroistoku i sjeveru Bosne. Danas u navedenim područjima regiona velike su mogućnosti za razvoj superćelije (veliko nevrijeme) koja donosi krupan grad i kise (obilne vrste i preko 80 mm u 1h) lokalno.

Pratite danas meteo radare i budite u toku, pratite stranice (kako nasu) tako i druge meteoroloske stranice i informisite se na vrijeme, jer stanje nije bas bezazleno. (RTV SLON)

MC

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments