Četvrtak, 19 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETGodišnji izdaci za zdravstvo u BiH 2,8 milijardi maraka

Godišnji izdaci za zdravstvo u BiH 2,8 milijardi maraka

Uprkos tome što se u javnom zdravstvu u BiH troši ogroman novac, većina građana nezadovoljna je tretmanom i uslugom koje dobivaju za svoje pare.

Ukupni izdaci u zdravstvu u BiH u 2017. godini iznosili su 2 milijarde i 802 miliona KM. Podaci su ovo Agencije za statistiku BiH obuhvaćeni u ”Nacionalnom zdravstvenom računu”.

U studiji se navodi da se javno zdravstvo u BiH finansira uglavnom iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, dok je udio budžetskih sredstava u javnom zdravstvu veoma nizak (općinskih, kantonalnih, entitetskih te državnog budžeta).

U 2017. godini udio zdravstvene potrošnje u bruto domaćem proizvodu BiH je bio 8,9 posto. Gotovo sva privatna potrošnja, i to oko 99 posto, otpada na direktne izdatke domaćinstva, dok samo mali dio privatne potrošnje, odnosno jedan posto, ide na dobrovoljno plaćanje zdravstvene zaštite.

U direktne izdatke domaćinstva, odnosno plaćanje „iz džepa“ spadaju formalna i neformalna plaćanja. Formalna plaćanja obuhvataju participaciju u javnim zdravstvenim uslugama i participaciju za lijekove, druga direktna plaćanja kod privatnih zdravstvenih radnika (zubari, specijalisti, dijagnostika, kupovina naočala i sl.) i plaćanje za lijekove bez recepta i druga terapeutska pomagala. 

Porast troškova

U BiH potrošnja u zdravstvu kontinuirano raste. U 2013. godini ukupna potrošnja u zdravstvu je iznosila 2 milijarde i 525 miliona KM, što je za oko 280 miliona manje nego u 2017. godini. Usluge dugotrajne njege, preventivne zdravstvene zaštite i zdravstvene administracije se gotovo isključivo finansiraju iz javnih izdataka, dok se medicinska sredstva za vanbolničke pacijente u većoj mjeri finansiraju iz privatnih izdataka, odnosno iz direktnih izdataka domaćinstava.

U 2017. godini u BiH je više od polovine ukupne potrošnje za zdravstvo utrošeno na usluge liječenja i rehabilitacije, dok je jedna četvrtina sredstava utrošena na medicinska sredstva. Na preventivnu njegu, u koju su uključeni programi informiranja, edukacije i savjetovanja, programi imunizacije, ranog otkrivanja bolesti, praćenja zdravstvenog stanja stanovništva, epidemiološko praćenje i kontrola rizika od bolesti te programi pripreme za odgovor na katastrofe u 2017. godini utrošeno je 1,9 posto ukupnih sredstava za zdravstvo. (AVAZ)

MC


RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments