Utorak, 17 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETIz Nezuka krenuo “Marš mira”

Iz Nezuka krenuo “Marš mira”

Nekoliko hiljada osoba, učesnika ”Marša mira” krenulo je jutros iz Nezuka u općini Sapna ka Potočarima, mjestu gdje će 11. jula biti obavljena kolektivna dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 33 žrtve.

Oni će za tri dana proći 90-tak kilometara kroz tri etape, a svaka je duga između 25 i 30 kilometara. Marš mira završava u poslijepodnevnim satima 10. jula u Potočarima. Ove godine, učesnici će proći i zloglasnom trasom u rejonu Kameničkog brda, mjestu gdje je tokom samo jednog dana ubijeno hiljadu ljudi.

Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” – Srebrenica, u julu 1995. godine. Pohod nosi naziv protestni, jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou, za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine, radi zadovoljavanja pravde kao preduslova za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovine.

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi sa skoro svih dijelova planete i svake godine se povećava, kreće iz MZ Nezuk (općina Sapna) i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara (opština Srebrenica). Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

Marš mira traje tri dana, od 08.07 do 10.07.2019. godine, sa isto toliko etapa. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara.

Na potezu od Nezuka – kao polazišta, pa do Potočara – kao odredišta, učesnici prolaze sljedećom maršutom:

Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

M.O.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments