Srijeda, 18 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETKolegij glavnih tužilaca Federacije BiH u Mostaru

Kolegij glavnih tužilaca Federacije BiH u Mostaru

Razmjena iskustava i dobrih praksi među tužiocima u predmetima korupcije, privrednog i organiziranog kriminala, a posebno kada su u pitanju finansijske istrage, ključno je za unapređenje rada tužilaštava, jedan je od zaključaka Kolegija glavnih tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) koji se održao 4. i 5. jula 2019. godine u Mostaru.

„Neophodno je da prvo identificiramo probleme sa kojima se suočavamo, a zatim da tražimo adekvatna rješenja. Važno je da tužioci nastave razmjenjivati iskustva i međusobno dijeliti dobre prakse kada je u pitanju rad na ovakvim složenim predmetima, a posebno u finansijskim istragama“, rekao je vršilac dužnosti (v.d.) glavnog tužitelja Federalnog tužilaštva Federacije BiH Tihomir Jurko.

V.d. glavni federalni tužitelj Jurko dodao je kako kvalitetno sprovedene finansijske istrage koje rezultiraju trajnim oduzimanjem imovinske koristi ostvarene kriminalnom djelatnošću predstavljaju jedan od najefikasnijih sredstava u borbi protiv korupcije, privrednog i organiziranog kriminala.

Glavni tužioci na kolegijima analiziraju relevantne podatke, te dogovaraju adekvatne mehanizme i planiraju naredne korake u svojim nastojanjima da realiziraju strateške ciljeve na nivou tužilačkog sistema Federacije BiH, a to su smanjenje broja starih predmeta, povećanje efikasnosti i kvaliteta rada tužilaštava, te jačanje povjerenja javnosti u rad tužilaštava.

Kolegiji glavnih tužilaca Federacije BiH redovno se održavaju dva puta godišnje. Organizaciju kolegija, te proces strateškog planiranja i unapređenja upravljačkih praksi u tužilaštvima podržavaju USAID-ov Projekt pravosuđa u BiH i VSTV Projekt „Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa u BiH“.

M.O.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments