Četvrtak, 19 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETKrajem avgusta u Gradačcu se održava 46. Sajam šljive

Krajem avgusta u Gradačcu se održava 46. Sajam šljive

U Gradačcu će se od 28. do 31. avgusta održati 46. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive. Partneri ovogodišnjeg sajma su Grad Zagreb sa Obrtničkom komorom Grada Zagreba. Pokrvitelj je Vlada Tuzlanskog kantona.

Na najstarijem specijalizovanom sajmu u Bosni i Hercegovini očekuje se da svoje proizvode predstave brojni izlagači iz BiH i inostranstva.

I ove godine će biti dodijeljena prestižna priznanja i medalje za kvalitetu Sajma šljive. Na Poljoprivrednom gazdinstvu “Krušik“ u Skugriću Donjem ocjenjivat će se rakije, a najboljima biti uručene velike medalje.

Na Sajmu šljive učestvovat će proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije, domaćih životinja i brojni drugi.

Po drugi puta održat će se i sajam pčelarstva, koji će okupiti pčelare iz zemalja okruženja, gdje će se razmjeniti iskustva u pčelarenju.

U četiri dana ove tradicionalne sajamske manifestacije biće organiziovane prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz sektora proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Također, održat će se i niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i biznisa.

– Ova tradicionalna privredna manifestacija je postala redovan sadržaj sajamskog kalendara brojnih izlagača u Bosni i Hercegovini i regiji. Posjetioci će moći uživati u bogatoj ponudi izloženih proizvoda na oko 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora. Na Sajmu će se održati savjetovanje o najnovijim naučnim dostignućima i primjeni novih tehnologija u sektoru proizvodnje i prerade hrane. Predavanja će održati univerzitetski profesori sa fakulteta iz Sarajeva, Tuzle i Osijeka. Poljoprivrednici će imati priliku saznati neke od najvažnijih informacija i preporuka za uspješno bavljenjem agrarom, ističe Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma.

Hašim Šabanović

Kao i do sada, organizatori će se potruditi biti dobar domaćin kako bi dugogodišnjim prijateljima, ali i novim poslovnim partnerima pružili priliku da se što bolje predstave javnosti.

– Firma Gradačački sajam nedavno je dobila certifikat bonitetetne pouzdanosti koji izdaje LRC d.o.o. Sarajevo što će značajno ojačati našu poziciju na domaćem i međunarodnom tržištu i dokazati da se radi o pouzdanom i poželjnom partneru. Ovim certifikatom želimo potvrditi dosadašnja nastojanja da izlagačima i partnerima omogućimo kvalitetnu prezentaciju na međunarodnom Sajmu šljive. I ove godine radimo unapređenju sajma, kako po sadržaju tako i po izložbenom kapacitetu. Posebnu pažnju posvetit ćemo poboljšanju kvalitete pružanja usluga našim izlagačima u smislu izložbenog prostora kao i samog boravka u našem gradu, rekao je Šabanović.

Osim izložbe sajamskih eksponata nekih od najznačajnijih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda, predstavit će se brojne organizacije i institucije koje podržavaju i promoviraju ovu privrednu granu.

M.O.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments