Četvrtak, 19 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETKUD Tinja u najboljem svjetlu predstavio BiH na festivalu u Turskoj

KUD Tinja u najboljem svjetlu predstavio BiH na festivalu u Turskoj

Na 33. Internacionalnom festivalu narodnih igara u Turskoj, Kulturno umjetničko društvo iz Tinje je, predstavljajući svoj Grad, ali i državu Bosnu i Hercegovinu, osvojilo 11. mjesto u izuzetno jakoj konkurenciji. Festival se održao u Bursi, a trajao je od 7. do 12. jula.  Stručni žiri  festivala su činili: Blagića Ilić (Makedonija), Ozlem Kadiraga (T.R.N.C), Sunok Kang (Koreja), Arman Nurmakhamatuly (Kazahstan), Camila Leal Rosa (Brazil),  Mustafa Turan (Turska).

Jučer su učesnici KUD-a Tinja dočekani ispred Doma kulture u Tinji kako bi zajedno proslavili vrlo značajne rezultate na festivalu u Turskoj. Osim porodica, prijatelja, tu su bili privredni, ali i politički subjekti.

“Kulturno umjetničko društvo Tinja, iako izuzetno mlado, predstavilo se jako dobro na festivalu zauzevši 11. mjesto u veoma jakoj konkurenciji. Tehnički smo bili izuzetno slabo opremljeni, jer smo jednu opremu posudili od KUD-a iz Lukavca, pa smo imali ukupno tri opreme, a svaku noć smo morali prati nošnje, kako bi učesnici mogli koristiti dan poslije. Dani festivala su bili jako naporni i teški, jer smo svaki dan prelazili i preko 70 kilometara, i uz tri treninga dnevno. KUD iz Tinje, bilo je predstavnik države Bosne i Hercegovine, a učesnici su na festivalu upoznali preko 1000 ljudi”, istako je menadžer KUD-a Tinja, Nirmel Muratović.

Festival u Bursi je jedan od većih festival u Evropi, odnosno četvrti po redu, a KUD Tinja je bilo najmlađa ekipa, krenuvši od učesnika koji su igrali, do KUD-a koji postoji samo nekoliko godina.

“Priprema ove tačke s kojom smo se predstavili na festivalu u Bursi je trajala oko mjesec dana. Za mene je ovo jako značajno, kao članica sekcije, i članica ove ekipe koja predstavlja državu i donosi pobjedu”, istakla je članica KUD-a Dženana Mešaljić

Narodne igre su jedan od izvornih oblika kulture, tradicije i historije države, ali i jedan reprezentan način promocije jednog naroda. Igrama predstavljamo svoju državu u najljepšem obliku, a kroz mlade ljude korjene tradicije širimo još dalje.

“Ja sam od početka u KUD-u, to jest već 6 godina, a s obzirom da mi je ovo jedna velika ljubav, nije mi oduzimalo mnogo vremena pri vježbaju. Diplomirala sam Turski jezik i književnost, pa mi je sve ovo mnogo značilo, jer prvenstveno volim folklor, a uz to sam unaprijedila svoj turski jezik, jer sam bila u funkciji prevoditeljice u Turskoj. Ovo je jako bitno da promovišemo, jer naš narod konstantno zapostavlja našu kuluru i tradiciju iako je ona nešto najljepše što imamo”, dodala je članica KUD-a Jasmina Hodžić.

 “Ja mogu samo reći riječi hvale za organizaciju festival u Bursi. Naš KUD je predstavljao Tinju, Srebrenik, TK, Bosnu i Hercegovinu, i ja mogu biti samo ponosan na rezultate ove djece, s obzirom da je konkurencija bila dosta jaka. Igre smo pripremali naše tradicionalne, Bošnjačke, a 11. mjesto je i previsoko mjesto za ekipu koja radi kroz KUD samo 6 godina. Za nas je jako značajno što su nas naši građani dočekali na ovakav način, jer koliko god da je bilo lijepo to u Bursi, daleko je ljepše biti podržan u svom mjestu”, istakao je voditelj KUD-a, Nermin Vejzović.

A.H.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments