Četvrtak, 19 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETMinistarstvo obrazovanja i nauke TK- Zbrinjavanje tehnološkog viška

Ministarstvo obrazovanja i nauke TK- Zbrinjavanje tehnološkog viška

Foto: Ilustracija

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona svake godine tokom jula i augusta vrši pripreme za početak nove školske godine. One podrazumijevaju i zbrinjavanje tehnološkog viška kojeg je, kako kažu u ovom ministarstvu, više nego lani. Nakon ove procedure bit će objavljen i konkurs za popunjavanje preostalih upražnjenih mjesta u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona.

Vlada TK je imenovala Komisiju za zabrinjavanje tehnološkog viška  koja bi svoj dio posla trebala završiti do kraja ove sedmice, nakon čega će radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom dobiti odluke o zbrinjavanju u drugim ustanovama obrazovanja.

– Ove godine broj tehnološkog viška je veći u odnosu na prošlu godinu i iznosi 177 radnika za čijim radom je prestala potreba, i to 121 u ustanovama osnovnog obrazovanja i 56 iz ustanova srednjeg obrazovanja – izjavio je Emir Tukić, stručni saradnik Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.

Ističe da je najveći broj radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom u ustanovama osnovnog obrazovanja iz područja historije i geografije, te da je usljed smanjenja broja učenika značaj rast broja viška nastavnika razredne nastave. Kada je u pitanju srednje obrazovanje najmanje potrebe ima za inžinjerima poljoprivrede.

Nijedan zaposlenik za čijim je angažmanom, i u osnovnim i u srednjim školama, prestala potreba, neće ostati bez posla. Škole su već iskazale potrebe za prijeme zaposlenika. U resornom ministarstvu ističu da će uložiti dodatne napore kako bi svi prosvjetni radnici koji su bili radno angažovani u prethodnoj godini, imali radne obaveze i naredne školske godine.

M.O.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments