Utorak, 17 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPorezna uprava FBiH: Najavljena brza kontrola poslovanja poreznih obveznika

Porezna uprava FBiH: Najavljena brza kontrola poslovanja poreznih obveznika

U nastavku kontrole zakonitosti poslovanja poreznih obveznika koja je započeta 8. jula 2019. godine, inspektori Porezne uprave Federacije BiH su 10. jula na području općina Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad, Čitluk i Neum izvršili 91 inspekcijski nadzor. Kontrolama su obuhvaćeni  porezni obveznici koji obavljaju: ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku, pekarsku i druge uslužne djelatnosti.

U ovim aktivnostima inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 26   neprijavljenih radnika, 16 obveznika koji nisu evidentirali promet, 12 objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa i jednog obveznika koji nije imao instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 14 objekata, a u 47 slučajeva  izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 86.700,00 KM.

Pored ovih direktnih učinaka, započete brze kontrole koje će se nastaviti i u dane vikenda, ali i tokom naredne sedmice na širem području FBiH, dovele su  do toga da su porezni obveznici i sami prije dolaska poreznih ispektora izvršili prijavu radnika.

Kao rezultat navedenog, a prema službenim evidencijama Porezne uprave FBiH, u periodu od  3.7. do 12.7.2019. godine povećan je broj zaposlenih, pa je tako na primjer, u općinama: Centar Sarajevo broj zaposlenih povećan za  39 zaposlenika, Hadžići za 17, Novi Grad za 22 zaposlenika i Stari Grad 2 zaposlenika, navode iz Porezne uprave FBiH.

DK

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments