Utorak, 17 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPredstavnički dom Parlamenta FBiH: Izglasan Zakon o demobilisanim borcima

Predstavnički dom Parlamenta FBiH: Izglasan Zakon o demobilisanim borcima

Sa 73 glasa “za”, četiri suzdržana i tri protiv na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH izglasan je Zakon o demobilisanim borcima. Usvajanje ovog zakona ispraćeno je aplauzom.

O ovom zakonu je ranije postignut dogovor Vlade FBiH i predstavnika boraca, a podrazumijeva 15 različitih prava za boračku populaciju i članove njihovih porodica, među kojima je i tzv. borački dodatak.

Federacija BiH će za bivše borce starije od 57 godina koji su najmanje 12 mjeseci bili u ratu, koji su nezaposleni i najmanje godinu na birou osigurati mjesečna egzistencijalna primanja u iznosu od 5 KM po mjesecu provedenom u ratu kao pripadnik Armije RBiH ili HVO-a. Uvjet je i da bivši borac koji aplicira na tu mjesečnu pomoć nema neka druga primanja koja prelaze 50 posto minimalne penzije u FBiH isplaćene u decembru 2018. godine.

Ovo pravo će ostvariti bivši borci koji mjesečno ni po jednom osnovu ne zarađuju više od 170 KM mjesečno.  

Tako će nezaposleni bivši borci stariji od 57 godina od FBiH maksimalno moći dobiti 240 KM mjesečno i to ako su u ratu kao vojnici proveli svih 48 mjeseci. 

Na ovoj sjednici zastupnici su vodili žustru raspravu o Prijedlogu zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Ministar za pitanja boraca FBiH Salko Bukvarević je u uvodnom obraćanju ukazao na važnost donošenja ovog zakona.

– To su ljudi koji su branili ovu zemlju. U izradi zakona učestvovali su i borci, ukoliko zakon dobije podršku, nećemo više imati situaciju da nađemo čovjeka koji nema primanja nikakva ili ima neuvezan staž. Dakle, riješit ćemo pitanje demobilisanih boraca, onih koji su u najtežoj situaciji – kazao je Bukvarević.

Donošenjem ovog zakona pravo na naknadu bi moglo ostvariti oko 20.000 demobilisanih boraca koji su, kako je naveo ministar Bukvarević, bili prioritet u rješavanju.

M.O.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments