Srijeda, 18 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETVisoka škola za finansije FINra Tuzla obilježila treću godišnjicu rada

Visoka škola za finansije FINra Tuzla obilježila treću godišnjicu rada

U Tuzli je 17. jula 2019. godine svečano obilježena treća godišnjica rada Visoke škole za finansije i računovodstvo FINra. FINra je već prepoznata kao visokoškolska ustanova koja je unijela jedan novi kvalitet u visoko obrazovanje u BiH i regionu. Taj kvalitet se ogleda u jedinstvenom spoju teorije i praktičnih znanja i vještina prepoznatljivih na tržištu rada. Protekle tri godine su pokazale provodivost jednog potpuno novog koncepta nastavnog procesa visokog obrazovanja, što je prepoznato i od strane naših studenata, kojih smo u tri generacije upisali više od 160. U toku je upis IV. generacije studenata na FINra. Prema broju do sada upisanih studenata, može se zaključiti da će se nastaviti trend povećanja novoupisanih studenata na FINra.
“Posebno bih istakao da je FINra u ovoj godini potpisala sporazume o poslovnoj saradnji sa Međunarodnim sveučilištem Libertas iz Zagreba i Veleučilištem iz Slavonskog Broda. Potpisivanjem ovih sporazuma FINra je omogućila mobilnost studenata i nastavnog osoblja kroz projekat „eRasmus plus“, te realizaciju zajedničkih stručnih i naučnih projekta, razmjenu informacija i izdavanje publikacija, organiziranje seminara, radionica i konferencija, upravljanje kvalitetom u području nastave, te učešće u razvojnim projektima finansiranih iz europskih fondova.
Vrijedno je istaći i to da je FINra u ovoj akademskoj godini uspostavila Centar za naučno istraživački rad i međunarodnu saradnju. Centar će afirmirati i unapređivati naučno istraživački rad na FINra, kao i učešće studenata i nastavnika na izradi međunarodnih projekata”, istakao je direktor FINra doc. dr. Ismet Kalić u svom obraćanju i dodao “da će FINra u narednom periodu raditi na unapređenju naučno – istraživačkog rada i međunarodnoj saradnji. Također, FINra će raditi na uvođenju novih studijskih programa, kao odgovor na potrebe tržišta rada i razvoja IT.”
Najboljoj studentici prve godine Jasmini Ribić, druge godine Nermini Kalić i Maidi Avdić i treće godine Aidi Bajraktarević, uručene su plakete. Također, najbolje ocijenjenim profesorima od strane studenata: doc. dr. Ismetu Kaliću, prof. dr. Senadi Kurtanović i prof. dr. Kadriji Hodžiću, kao i predavaču dr.sc. Edinu Glogiću i asistentici Amini Borovačkić, su uručena priznanja.


Obilježavanju treće godišnjice Visoke škole za finansije i računovodstvo FINra u Tuzli prisustvovale su brojne zvanice i gosti iz cijele BiH, Hrvatske i regiona. Osim direktora FINra Profesora Kalića, gostima su se obratili i predstavnik EBSCO kompanije za srednju i jugoistočnu Evropu Dalibor Parač, koji je između ostalog u svom obraćanju kazao:” FINra je produžila ugovor i za narednu akademsku 2019/2020. godinu sa EBSCO. Na ovaj način studentima je obezbijeđen besplatan pristup savremenoj literaturi, kolekciji elektronskih knjiga eBook Business Subscription Collection, koja broji preko 16.500 knjiga iz oblasti finansija, računovodstva, revizije, menadžmenta, od 10 najvećih svjetskih izdavača. FINra je jedina visokoškolska ustanova u regionu koja ima pristup ovoj e-biblioteci EBSCO”.
Ramiz Karić, predsjednik Udruženja poslodavaca TK i predstavnik kompanije Herceg, sa kojom FINra ima potpisan sporazum o poslovnoj saradnji, je istakao jedinstvenost FINra u njenom povezivanju sa privredom, kroz realizaciju projekta praksa – stipendije – zaposlenje.
Prisutnim se obratio i predstavnik Grada Tuzla Mr.sc. Zijad Lugavić, te predstavnik Privredne komore TK Mr.sc. Nedret Kikanović. Oni su čestitali FINra treću godišnjicu, te istakli činjenicu da je FINra već prepoznata po svom jedinstvenom konceptu osposobljavanja studenata iz oblasti finansija i računovodstvo, te prenosu znanja i vještina koje su tražene na tržištu rada. 
Cilj FINra je da naši studenti postanu vrhunski stručnjaci za finansije i računovodstvo i da ostanu raditi u Bosni i Hercegovini.
Pored upisa u prvu godinu redovnih i vanrednih studenata, aktuelni su i prelasci sa drugih fakulteta na FINra, i to na II, III I IV godinu studija.
Veliko je interesovanje za nastavak obrazovanja i upis na IV godinu studija na FINra, za osobe koje su završile trogodišnji fakultet i žele da steknu fakultetsku diploma sa 240 ECTS bodova, kako bi bili konkurentniji na tržištu rada i prepoznati od strane poslodavaca.

M.O.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments