Svečano otvorena manifestacija “Otvoreni grad umjetnosti”

Sinoć je u kraljevskom gradu Srebreniku svečano otvorena tradicionalna kulturna manifestacija “Otvoreni grad umjetnosti – Srebrenik 2019.”. Svečanom otvaranju, pored brojnih ljubitelja umjetnosti iz Srebrenika i okoline, prisustvovali su i najviši predstavnici kulturnog, političkog i privrednog života Grada Srebrenika, Tuzlanskog kantona i Federacijhe BiH.

Fahreta Brašnjić

Učesnicima svečanosti prvo se obratila Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke TK, naglasivši da kulturna manifestacija “Otvoreni grad umjetnosti” predstavlja dragulj ovog grada, te da će resorno ministarstvo i Vlada TK i u narednom period podržavati ovu i sve druge značajne kulturne manifestacije.

Nihad Omerović

Ovogodišnji “Otvoreni grad umjetnosti” i zvanično je otvorio Nihad Omerović, gradonačelnik Srebrenika. –“Ono što posebno odlikuje 43. po redu kulturnu manifestaciju Otvoreni grad umjetnosti jeste to da se ona ove godine održava u ozračju  nedavno donesene odluke kojom je Srebrenik i zvanično proglašen gradom. Naime, nakon skoro sedam stoljeća Srebreniku je izvanično vraćen status grada koji mu i pripada. Ove godine ponudili smo znatno drugačiji koncept tradicionalne kulturne manifestacije kojim nastojimo prevazići stereotipne forme, a sve s ciljem da građanima ponudimo kvalitetne programe i da podignemo stepen kulturne svijesti na viši nivo. Prezentacijom raznovrsnih sadržaja želimo da OGUS bude kulturna manifestacija broj jedan na Tuzlanskom kantonu pa i u cijeloj BiH”, poručio je gradonačelnik Omeroović. Nakon zvaničnog otvaranja, u prelijepom ambijentu srednjovjekovne tvrđave upriličen je bogat muzičko dramski kolaž.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su sazlija Ahmet Hogić i članovi Škole tradicionalne muzike “Sevdah koncept” Srebrenik, a posjetioci su imali priliku uživati i u monodrama “Hej, Šemso” Sadila Mehmedovića, kojom je ovaj istaknuti srebrenički umjetnik obilježio 40 godišnjicu prve izvedbe ove poznate monodrama.

U cilju njegovanja bosanske tradicije među zidinama srednjovjekovne tvrđave održana je i izložba bosanskoh jela i rukotvorina koje su pripremile članice Udruženja žena “Diva” iz Srebrenika. U sklopu ove manifestacije organizirat će se niz raznovrsnih kulturnih sadržaja zahvaljujući kojima će Srebrenik u narednih desetak dana biti centar kulturnih dešavanja na području TK. U sklopu ovogodišnjeg OGUS-a održava se i likovna kolonija u kojoj učestvuje desetak likovnih umjetnika iz BiH i zemalja regiona koji će fundus glaerije OGUS-a obogatiti s 20 do 25 slika. Pokrivitelj OGUS-a je Grad Srebrenik, a tehnički organizator svih sadržaja JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik.

M.O.