Velika potražnja za nekretninama donijela veliki rast cijena

Porast potražnje za nekretninama u Bosni i Hercegovini, naročito u glavnom gradu, prouzrokovao je i veliki porast cijena kada je riječ o najmu i kupovini stanova i kuća, što je rezultat progresa tržišta.Koliko je u proteklim godinama rasla cijena kvadrata nekretnina te kako se modificira potražnja govore nam bosanskohercegovački agenti za nekretnine.

Prema podacima agencije Sigenx, u protekloj godini znatno su porasle cijene nekretnina u našoj zemlji.

“Najveći razlog jeste porast interesovanja dijaspore koja je sve prisutnija i sve više traži stanove u Sarajevu, bez obzira na to odakle su porijeklom. Naravno, na to utječe i priraštaj mladih ljudi te banke koje sve više forsiraju stambene kredite. Potražnja je diktirala porast cijena”, govori nam Spaho Ljajić, agent za nekretnine iz Sigenxa.

On dodaje kako vlada velika potražnja za stanovima u gradnji te agencije za nekretnine uspijevaju prodati više od 60 posto stanova već u toku gradnje.

Direktorica agencije za nekretnine Rental Alma Abdagić slaže se kako je ekonomska situacija u BiH, ali i drugim zemljama, dovela do porasta potražnje i cijene nekretnina.

“Očito smo u vremenu progresa. Nažalost, kod nas se često insistira da je sve loše i da nema ničega dobrog, a ja bih insistirala na činjenici da je posjeta turista Sarajevu u porastu od 15 posto. Upravo je to jedan od parametara koji može sugerirati da smo u jednom prosperitetnom periodu. Čim je potražnja za nekretninama velika, njihova cijena raste. Potražnja je trenutno zaista velika. Međutim, ako govorimo o Sarajevu, i dalje ne možemo govoriti kako je potražnja u svim dijelovima grada velika. Nisu sva naselja jednaka u tom takmičenju cijena. Uvijek postoje naselja i gradnje koji su atraktivnija ljudima”, kaže Abdagić. (KLIX)

MC