Godišnje i do 15 djece u TK oboli od raka: Održano predavanje u Gimnaziji ”Ismet Mujezinović”

Broj djece u svijetu koja su oboljela od raka se iz godine u godinu povećava. Posebno zabrinjava podatak da se kod 80% djece, do trenutka kada je dijagnosticiran, rak već proširio na druge organe. Situacija u Tuzlanskom kantonu, također je zabrinjavajuća.

”Prema podacima sa odjeljenja sa Dječije klinike u Tuzli imamo podatak da u TK godišnje oboli između 12-15 djece. Nažalost ima ih dosta… i ta tendecija rasta ide prema gore, naravno to je naravno proporcionalno i razvoju nauke i jer se otkrije bolest u ranom periodu,”  rekla je Atifa Buldić Bešić, koordinatorica Udruženja ”Srce za djecu”.

No, statistika izliječenih pacijenata je pozitivna i to svakako ohrabruje. Jedna od osoba koja se izborile sa rakom je dvadesetčetverogodišnja Azra Lukavačkić. Od raka je oboljela sa 13 godina. Sada je aktivna članica grupe Mladice, a svoje iskustvo danas je podijelila sa učenicima Gimnazije Ismet Mujezinović gdje je Udruženje Srce za djecu organizovalo edukativno predavanje.

”Najteži momenat koji je meni bio jeste ta odvojenost od roditelja od te uže porodice… pa i od prijatelja nekako kada ste izdvojeni iz svakodnevnice školarac ste sve vam to mnogo znači i pored te fizičke boli koju prolazite i taj proces liječenja,” kaže Azra.

Cilj ovakvih susreta jeste podizanje svijesti kod mladih ljudi, ali i isticanje važnosti podrške u procesu resocijalizacije. Najvažnije je, kaže Azra, da mladi oboljeli od raka ne osjećaju stigmatizaciju od društva.

U biti cilj cjelokupne kampanje jeste da pričamo o dječijem kanceru da pokušamo mladima kojima ostavljamo društvo da im približimo probleme i damo savjete kako se oni mogu najbolje ponašati kako biti podrška liječenoj od raka pri povratku u društvo i u škole,” zaključuje Atifa Buldić Bešić, koordinatorica Udruženja ”Srce za djecu”.

Mladi su, nakon predavanja i panel diskusije, imali priliku pogledati projekciju dokumentarnog filma ”Velika bijela kuća”. Ovakav vid edukacije se nastavlja i dalje, pa će do kraja mjeseca biti održana predavanja i u drugim srednjim školama sa područja kantona. Do sada je edukacija održana u Srednjoj medicinskoj školi Tuzla i Gimnaziji ”Dr. Mustafa Kamarić” Gračanica.

DK