Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je da je Vlada FBiH usvojila izvještaj tog ministarstva o poslovanju privrednih društava namjenske industrije u Federaciji BiH za 2018. godinu.

”Ukupan prošlogodišnji prihod ovih društava je iznosio 285.873.368 KM i veći je za 1,3 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu”, kazao je.

Istakao je da je od ostvarenog prihoda privrednih društava namjenske industrije koji su u većinskom vlasništvu Vlade FBiH,  promet bio 239,44 miliona KM te da je ostvareni prihod veći za četiri posto u odnosu na  godinu  ranije.

”Privredna društva Igman, Pretis i Unis Ginex vodilje su ovog uspjeha, jer imaju promet od 208 miliona KM”, kazao je.

Naglasio je da privredna društva koja su registrirana za promet naoružanjem i municijom zapošljavaju 3.680 radnika.

”Od toga još dva puta toliko radnika je koji su indirektno vezani za kompletan lanac nabavke i ostalog”, kazao je ministar  te dodao da je izvoz ostvaren u više od 40 zemalja.

Džindić  je naglasio da su za oko 1.000 puta premašili razvojnu strategiju koja je zacrtala plan rasta i razvoja namjenske industrije.

”Predstoji nam da u vrlo bliskom periodu idemo na korekciju strategije i uskladimo je sa onim što radimo”, kazao je Džindić.

Jedan od noviteta je, dodao je ministar, da su počeli sa pripremama za 2020. godinu te da će sve firme u namjenskoj industriji i sve razvojne projekte kontrolirati preko x- matrice, novog alata za upravljanje radom uprava i nadzornih odbora.

Govoreći o Kolektivnom ugovoru za područje djelatnosti rudara u FBiH, kazao je da je ugovor koji je potpisan 11. decembra 2017. godine istekao 11. juna 2019. godine, ali da je članom definisano da može trajati još 90 dana.

”Održali smo niz sastanaka sa svim sindikatima rudarskog sektora i definisali da ćemo vrlo brzo pripremiti informaciju da se da saglasnost meni i da organiziram potpisivanje  aneksa i dodatka na taj ugovor do trenutka usaglašavanja novog”, podsjetio je.

Istakao je da je Vlada FBiH na sjednici dala tu saglasnot i zadužila ga da u narednih sedam dana dogovori i potpiše taj ugovor.

”Vrlo blizu smo dogovora, ostala je još sporna satnica koju ćemo usuglasiti”, istakao je Džindić.

(RTV Slon/Fena)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime