Romi u BiH: Život uz siromaštvo i diskriminaciju

0
84

rema podacima romskih nevladinih udruženja u Bosni i Hercegovini živi više od 75.000 Roma koji su, iako postoji određen napredak, i dalje svakodnevno izloženi diskriminaciji i govoru mržnje, i to u svim sferama društva, kazao je za Fenu aktivista u romskom nevladinom sektoru Dervo Sejdić.

– Govor mržnje uperen protiv Roma prisutan je, rekao bih, u svim oblastima, u obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti, pristupu socijalnim uslugama, u medijima, naročito privatnim, a u porastu je i na društvenim mrežama. Iako je usvojen Zakon o zabrani diskriminacije u BiH, njegova provedba je najblaže rečeno upitna, a govor mržnje najčešće se okarakteriše kao narušavanje javnog reda i mira neulazeći u kvalitetnu analizu slučaja – ocijenio je Sejdić.

Dodao je da se akcioni plan o obrazovnim potrebama Roma provodi sporadično, te da najčešće djeca u prvom razredu osnovne škole dobiju besplatne udžbenike i užinu, dok veći razredi skoro da nemaju nikakve podrške u tom pravcu.

Govoreći o obrazovanju romske djece, naglasio je kako se broj onih koji se školuje povećava iz godine u godinu, ali srazmjerno tome u porastu je i broj onih koji napuštaju školske klupe.

Uzrok tome su, kaže Sejdić, česte migracije romskih porodica koje mahom odlaze u evropske zemlje sa zahtjevom za azil, a onda uslijede deportacije u kojima najviše trpe djeca školskog uzrasta.

U zadnjih deset godina, kako je dodao, država izdvaja značajna sredstva za zapošljavanje Roma, a od 2009. godine, kada je izdvojen prvi grant za implemenaciju Akcionog plana države za rješavanje problema Roma, izgrađeno je i rekonstruisano oko 1000 stambenih jedinica, što domaćim novcem što kroz IPA program Evropske unije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime