U Srebreniku održana radionica “SMART CITY -KONCEPT”

0
23

U hotelu “ORION ” Ormanica Srebrenik održana je radionica pod nazivom “Pametnim rješenjima do održivog grada ” , tzv “SMART CITY -KONCEPT” , na kojoj su predstavnicima javnog i privrednog sektora iz ovog grada predstavljena inovativna rješenja energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Pregled stanja  energijske efikasnosti i korišetnja obnovljivih izvora energije u Bih dao je Nihad Harbaš, ekspert iz ove oblasti pri kompaniji “LOGIC- ADVISRY”, naglasivsi da naša drzava ima ogromne potencijale za razvoj , kada je riječ o obnovljivih izvora energije. Harbas je posebno istakao i do sada realizovane projekte na području Srebrenika, poput utopljavanja stambeno poslovnih ibjekata ili instaliranja kotlane na bio masu.

O iskustvima zemalja EU , koja bi se mogla realizovati i u BiH , na panel diskusiji u Srebreniku govorio je Ewald Eichlberger  predstavnik kompanije “MAGNOLUX” iz Beča .

Posebno interesantna oblast , kada je riječ o realizaciji ovih projekata u Srebreniku , kako je istakao  gradonačelnik Nihad Omerović jeste i instaliranje leda rasvjetnih tijela ulične rasvjete . Istrazivanja koja su vodjena u dvogodišnjem periodu , naglasio je gradonačelnik Omerovic , ukazuju da se na odrzavanje postojećih sistema javne rasvjete  izdavajaju sredstva iz gradskog budzeta u iznosu oko 35 hiljada KM . No , implementacijom projekata led rasvjete taj iznos bi se umnogome smanjio , naglasio je Omerović 

„Pametnim rješenjima do održivog grada – Smart city koncept“

U hotelu "ORION" u Ormanici kod Srebrenika,odrzana radionica posvecena koristenju obnovljivih izvora energije. O iskustvima zemalja Evropske unije, koja bi se mogla implementirati i u Srebreniku govorili su predstavnici kompanije MAGNOLUX iz Beca.

Gepostet von Radio Srebrenik 90,8 i 103 FM am Donnerstag, 3. Oktober 2019

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime