Održan nastavak II sjednice Gradskog vijeća Srebrenik – Najavljena III sjednica prekinuta

0
107

Jučer je u Srebreniku održan nastavak II sjednice Gradskog vijeća koja je prekinuta još 12. oktobra.

Najveću  raspravu, prema očekivanom,izazvala je informacija o toku realizacije projekta vodosnadbijevanja mjesnog područja Tinja sa gravitirajućim naseljima, kao i Nacrt odluke o kreditnom zaduženjuGrada Srebrenika za obezbjeđenje sredstava za rješavanje problema vodosnadbijevanja na ovom području. Nakon višesatne rasprave o ovim tačkama dnevnog reda, usvojen je Nacrt Odluke o kreditnom zaduženju u iznosu od oko 3,8 miliona KM, uz zaključke koje su inicirali vijećnici SDA i SDP da se sačini detaljna projektno-tehnička dokumentacija o projektu vodosnadbijevanja, te da se pomenuta kreditna sredstva isključivo moraju usmjeriti na rješavanje problema vodosnadbijevanja, prevashodno mještana mjesnih područja Tinje, Podorašja i Dubokog Potoka te ostalih ugroženih naselja gdje postoje potrebe za hitnim rješevanjem problema, poput naselja Cage, Gornjih Moranjaka, rješavanje izvorišta Glib, Kugićko Vrelo  i Krč, bunara B2 i sl.

Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Grada Srebrenika za 2019. godinu nije dobio potrebnu vijećničku podršku, a također nije usvojen ni prijedlog Odluke o organizaciji i djelokrugu rada jedinstvenog organa državne službe Grada Srebrenika.

Gradski vijećnici podržali su prijedlog programa o izmjenama i dopunama programa infrastrukture na području Grada Srebrenika za 2019. godinu, a na sjednici je usvojen i Prijedlog Odluke o izboru rukovodioca stručne službe Gradskog vijeća – sekretara vijeća. Na ovu funkciju imenovan je dipl. pravnik Mirsad Salkić.

Obzirom da nije bilo pripremljenog materijala, razmatranje zaključka o davanju saglasnosti službi za prostorno uređenje i zaštitu okolice, u vezi hitne službe Doma zdravlja Srebrenik, odgođeno je do narednog zasijedanja.

Nakon što je okončan nastavak II sjednice GV Srebrenik, trebala je biti održana i II redovna sjednica GV. U ponuđenom dnevnom redu najznačajnije tačke bile su izvještaj o izvršenju budžeta općine Srebrenik, sa izvještajem o troškovima tekuđe budžetske rezerve za period 01.01. – 30. 09. 2019., Nacrt Odluke o Budžetu Grada Srebrenika za 2020. godinu sa dokumentom okvirnog budžeta za period 2020.-2022. godina, kao i Nacrt Odluke o izvršenju Budžeta za 2020. godinu.

No zbog, kako su naveli, dugotrajnog zasijedanja prethodne sjednice i cjelodnevne iscrpne rasprave o tačkama dnevnog reda, a na prijedlog vijećnika SBB-a, predsjedavajući  Anto Marković tražio je da se III sjednica odgodi za novi termin. Dio vijećnika ipak nije bio za odgađanje zasijedanja, a nakon što se nisu mogli usaglasiti hoće li nastaviti sa sjednicom ili ne, predsjedavajući, zamjenik, sekretar vijeća i dio vijećnika su napustili sjednicu.

Preostalih 19 vijećnika koji su bili za nastavak rada pojedinačno su potpisali zahtjev za nastavak sjednice u srijedu 11. decembra u 11 sati. No, hoće li se pomenuta sjednica tada održati, ili u nekom drugom terminu, ostaje da se vidi.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime