Neke od najvećih svjetskih ekonomija na rubu recesije

0
48

Negativan trend bilježe ekonomije širom svijeta, uključujući i pojedine velike ekonomske sile, što otvara pitanje sposobnosti globalne ekonomije oduprijeti se šoku izazvanom koronavirusom.Tržišta širom svijeta prethodne sedmice su završila u stanju rastuće panike. Nije teško pronaći razlog: koronavirus se nastavlja širiti i postoje naznake da bi neke od najvećih svjetskih ekonomija mogle upasti u recesiju, kada se efekti uzbune zbog virusa pomiješaju s nekim njihovim prije definiranim slabostima.

Kao treća ekonomija svijeta, Japan je zabilježio pad od 1.6 posto u posljednjem tromjesečju 2019. godine, pokušavajući apsorbirati efekte lutanja u poreznoj politici kao i posljedice razornog tajfuna. U pitanju je najveći pad u jednom tromjesečju mjeren u odnosu na prethodno tromjesečje, još od 2014. godine.

Za najveću evropsku ekonomiju, Njemačku, širenje virusa  nadovezalo se na usporavanje gospodarstvenog rasta uzrokovano teškoćama kroz koje prolaze fabrike u zemlji. Respektabilni indikator ekonomskog stanja u Njemačkoj (ZEW) značajno je opao tokom februara, odražavajući strahovanja da virus može ugroziti svjetsku trgovinu. (KLIX)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime