15 zdravstvenih radnika zaraženo koronavirusom u TK

0
305

U Zavodu za mikrobiologiju UKC Tuzla do sada su testirane 422 osobe, a samo protekle noći testirano je 116 uzoraka. Evidentirano je 7 novih slučajeva virusa COVID-19. Do sada je u Tuzlankom kantonu 37 zaraženih ovim virusom.U kućnoj izolaciji u TK se trenutno nalazi 3.694 osobe, potvrdila je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

˝U UKC-u Tuzla je trenutno hospitalizirano 13, a u Centru za srce 7 pacijenata. Jedno lice je hospitalizirano u Brčkom, radi se o osobi koja je nulti pacijent klastera Srednja Špionica. Imamo 16 pozitivnih slučajeva koji su u kućnoj izolaciji. Radi se o osobama koje imaju asimptomatsku, blažu kliničku sliku˝, istakla je Čolić.

Prema  riječima ministrice, do danas je oko 80 zdravstvenih radnika testirano na koronavirus, a 15 ih je pozitivno. Kada je u pitanju UKC Tuzla oko 120 uposlenika je kućnoj izolaciji. Jedan od hospitaliziranih zdravstvenih radnika ima teški oblik kliničke slike, dok su ostali u stabilnom zdravstvenom stanju.

˝Trenutno nemamo manjak zdravstvenog kadra, što ne znači da nećemo doći do toga. Ukoliko bude bilo potrebe tražit ćemo i pomoć od drugih kantona, ili barem u osnovni rad uvoditi studente šeste godine Medicinskog fakulteta, koji bi radili u službama porodične medicine, a da se iskusniji ljekari prebacuju na UKC. Vidjet ćemo šta će struka reći na to”, istaknula je Čolić.

U Tuzlanskom kantonu trenutno su utvrđena tri klastera: u Tuzli,  Srednjoj Špionici kod Srebrenika i Lukavcu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime