26. mart- Međunarodni dan podrške oboljelim od epilepsije

0
55

Međunarodni dan podrške oboljelima od epilepsije, poznat kao „Ljubičasti dan“ ili „Purple Day“ obilježava se svake godine na 26. mart, prema incijativi Cassidy Megan, njezinih roditelja i Udruge za epilepsiju u Novoj Škotskoj. Cassidy je 2008. godine, kao devetogodišnja djevojčica, željela da javnim istupom o svojoj bolesti utiče na smanjenje društvene stigmatizacije i nerazumijevanja epilepsije kao bolesti. Od tada do danas u ovu akciju se uključilo više od stotinu zemalja svijeta te je „Ljubičasti dan“ proglašen najutjecajnijim danom posvećenim podizanju svjesnosti o epilepsiji.

Zaposlenici Klinike za neurologiju UKC Tuzla već dugi niz godina rade projekte “Purple Day/Ljubičasti dan kroz koje nastoje građanima Tuzle i šireg regiona iznijeti što više činjenica, te pružiti adekvatne informacije o osnovama ove bolesti.

Zbog trenutačne epidemiološke situacije, predviđeni događaji i obilježavanje ovog bitnog datuma u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla odgađaju se za povoljniji period kada će Klinika za neurologiju nastaviti sa aktivnostima u podršci oboljelim od epilepsije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime