Oštre kazne i objava imena osoba koje krše mjere izolacije

0
97

Zamjenica premijera FBiH, federalna ministrica finansija i komandantica Federalnog štaba civilne zaštite Željka Milićević je u okviru prvog današnjeg javljanja prije svega istakla da je upućena preporuka, a koja je vezana za sankcije za ljude koji krše samoizolaciju, kantonalnim organima inspekcije i kantonalnim MUP-ovima da u okviru provjere, pored prekršajnih mjera koriste i odredbe Krivičnog zakona i krivična djela protiv zdravja i širenja zaraze i sprečavanje službene osobe u vršenju dužnosti. „Po procjenama se susrećemo kao i sve zemlje u okruženju dovode u pitanje svoje ali i zdravlje najbližih“, rekla je Milićević.

Preporučuje se javna objava i mjesto prebivališta za koje se utvrdi da ne postupaju po mjerama izolacije. Treća preporuka jeste upućena je kantonalnim stožerima da sagledaju mogućnost adekvatnog prostora gdje bi ta lica bila smještena. Vlada intenzivno radi na sivm aktivnostima oko spašavanja gospodarstva Federacije ubrzano se radi kako bi se lakše i brže donosile odluke.

Iz ministarstva zdravstva je poručeno da su dva veća klastera u Konjicu 22 potvrđena slučaja, tri generacijska kontakta, u Mostaru šest. USK evidentirana su tri klastera, tri smrtna sliučaja. Broj testiranih je 464 broj novih slučajeva četiri, 52 ukupno.

federalna.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime