Online rad Centra za razvoj inkluzivnih praksi Gradačac sa svojim korisnicima

0
597

Centri za razvoj inkluzivnih praksi u Banovićima i Gradačcu su osnovani s ciljem sveobuhvatnog pristupa inkluziji, te pružaju podršku djeci sa poteškoćama u razvoju, članovima/icama njihovih porodica, odgojno-obrazovnim stručnjacima/kinjama, kao i široj društvenoj zajednici.

Centri su uspostavljeni kao dio procesa implementacije Akcionog plana Strategije za uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju u obrazovanje u Tuzlanskom kantonu.

Organizacija Save the Children pruža tehničku i stručnu podršku Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona u procesu implementacije Akcionog plana Strategije putem projekta Inkluzija za sve- Inkluzivno obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini kojeg finansira Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS). Projekat Inkluzija za sve se realizira u partnerstvu sa Ministarstvom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Univerzitetom u Bolonji, Centrom znanja Profectus i Udruženjem Vesta.

Prema riječima koordinatora ” Centra za razvoj inkluzivnih praksi Gradačac” dipl. def. Emina Husejnović

Veoma je bitno da mi kao Centar djelujemo na području dva grada-općine Srebrenik i Gradačac, obzirom da je i  Grad Srebrenik jedan od potpisnik Strategije za osnivanje našeg centra, te smo smješteni u OŠ Mehmed beg kapetanović Ljubušak u Srnicama Donjim. Centar za razvoj inkluzivnih praksi Gradačac, nudi: (re)hablitacijske usluge, usluge psiho-socijalne podrške, usluge mobilnih stručnih timova i usluge Centra znanja. Svojim djelovanjem se bitno razlikuju od ustanova za specijalni odgoj i obrazovanje jer predstavljaju dopunu redovnim odgojno-obrazovnim ustanovama, a ne zamjenu za njih. Primarni korisnici Centara su djeca od rođenja do 18. godine, roditelji/staratelji djece sa poteškoćama, njihove porodice te svi akteri u razvoju inkluzivnog društva.

Takođe želimo da naglasimo da u ovoj novonastaloj situaciji nismo stali sa radom, a sve u cilju kontinuiranog rada sa našim korisnicima, te se prilagodili i osmislili online “terapeutske” tretmane i vježbe, te da se što više približimo našim korisnicima istima pripremili video prezentacije vježbi te nas posebno raduje činjenica da su naši korisnici, djeca i  njihovi roditelji takođe “HEROJI” ovog vremena koji nam šalju povratne informacije i obraduju fotografijama odrađenih vježbi što naravno možete pogledati na našoj Facebook stranici “Centar za razvoj inkluzivnih praksi Gradačac.”

Centar za razvoj inkluzivnih praksi obilježava sve važne datume koji se vežu za naš djelokrug rada ,ali i neke druge kao što je obilježavanje dana Planete Zemlje 22.04.(sutra).

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime