Slovenski parlament potvrdio ‘megazakon’ za ublažavanje posljedica epidemije

0
33

Slovenski parlament potvrdio je u četvrtak tzv. “megazakon” za ublažavanje posljedica epidemije novog koronavirusa na privredu i građane, “težak” oko 3,1 milijarde eura.

Za opsežan zakonski paket koji je u parlamentu branio premijer Janez Janša i pozvao zastupnike da ga odobre unatoč nekim nedostacima koji će biti ispravljeni u sljedećem zakonskom paketu, glasalo je 53 zastupnika, jedan je bio protiv, a opozicija je bojkotirala glasanje.

Opozicija je tako postupila u znak prosvjeda što nisu prihvaćeni neki njezini amandmani da se osiguraju veće novčane podrške za neke izostavljene kategorije koje će kriza pogoditi, a nisu dobili pravo na podršku i novčane nadoknade kao drugi. Opozicija je bojkotirala i zbog dvojbenog povećanja ovlasti policije tokom trajanja epidemije, čemu su se opozicioniu zastupnici protivili, prenosi Hina.

Zakonski paket, među ostalim, određuje da će pravo na državnu subvenciju za isplatu plaća u vrijeme kad firma za vrijeme epidemije ne radi dobiti onaj poslodavac koji je radnike poslao na čekanje poslije 13. marta a iz budžeta će se pokrivati i socijalni doprinosi.

Državnu pomoć dobit će i one firme čiji su prihodi u martu u odnosu na februar pali barem za četvrtinu, a u aprilu i maju barem za 50 posto u odnosu na februar.

Pravo na nadoknadu izgubljenog prihoda tokom trajanja epidemije i na budžetsko pokrivanje doprinosa iz plaća neće imati firme iz područja osiguranja, finansijskih poslova i poslova osiguranja, te budžetski korisnici koji su lani više od 70 posto prihoda ostvarili iz javnih izvora.

Mjesečne podrške ili dodatke u različitim iznosima dobit će i penzioneri s penzijama manjim od 700 eura, studenti, mikropoduzeća, redovni studenti i još nekoliko kategorija građana.

“Megazakonom” je omogućeno i stimulativno nagrađivanje službenika u javnim službama koje su “na prvoj liniji” borbe protiv epidemije, u prvom redu zdravstvenih radnika koji će dobivati dodatke na plaću rasponu od 20 do 200 posto prema uloženom naporu u vrijeme krize, a na prijedlog direktora tih ustanova.

(RTV Slon/Fena)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime