15.1 C
Srebrenik
Petak, 6 Avgusta, 2021

Džaferović: Najveći teret ekonomske krize da podnesu oni koji imaju najviše

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da nas narednih nekoliko godina očekuje ozbiljna borba s ekonomskim posljedicama pandemije i da je na Vijeću ministara BiH sada da pokažu odgovrnost.

– Moramo učiniti sve da pomognemo onima koji su izgubili sve i najveći teret ekonomske krize trebaju podnijeti oni koji imaju najviše – poručio je Džaferović.

Naveo je da su svi nivoi vlasti u BiH po pitanju pandemije koronavirusa postupili blagovremeno, ali da su građani posebno pokazali visoku svijest, iako nije bilo jednostavno podnositi sve restrikcije.

– Zahvaljujući građanima i svim institucijama možemo reći da je BiH uspješno odgovorila na ovu fazu borbe protiv pandemije – rekao je Džaferović i dodao da su Vijeće ministara BiH i Ministarstvo civilnih poslova mogli pokazati više angažmana.

Naglasio je da je HDZ-e očigledno vršio opstrukciju kako bi ostvario neke političke dobitke za koje su vjerovatno i sami svjesni da nisu mogući – kao što je isticanje kantona kao kategorija prema MMF-u i insistiranje na izmjeni Izbornog zakona na način kako to samo HDZ želi.

Džaferović je kazao da vjeruje da će Predsjedništvu BiH iz Vijeća ministara do kraja maja biti dostavljen nacrt budžeta institucija BiH.

Upitan o aferi oko nabavke respiratora u FBiH, Džaferović je rekao da je to predstavljalo veliko razočarenje za njega i da svi koji su na bilo koji način učestvovali u onome što bude ocijenjeno kao nezakonito treba da odgovaraju što prije.

(RTV Slon/Fena)

Vijesti

Penzioneri danas uz penziju dobivaju i jednokratnu novčanu pomoć

Iznos od 120 maraka isplaćuje se korisnicima penzija koji ostvaruju pravo do visine zajamčene penzije a iznos od 100 maraka korisnicima penzija koji...

Stiže 300 miliona eura pomoći MMF-a za BiH

Bosna i Hercegovina je i dalje daleko od zaključivanja novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, a prije kraja mjeseca očekuje se isplata 300 miliona...

Nogometaši Veleža gostuju kod Elfsborga

Nogometaši Veleža večeras igraju novu historijsku utakmicu u Konferencijskoj ligi, a rival je švedski predstavnik Elfsborg koji će biti domaćin prvog duela. Nakon sjajnih nastupa...

Stay Connected

21,988FansLike
2,886FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe