Mjesec je svjesnosti o celijakiji, podrška oboljelim nedovoljna

0
278

Maj je mjesec svjesnosti o celijakiji. Bolest može biti veoma opasna ukoliko se ne otkrije na vrijeme, jer sa sobom nosi druga oboljenja. Broj oboljelih je u posljednjih 50 godina u porastu. Bolest se utvrđuje putem analize krvi na specijalna protutijela, a iako se radi o hroničnoj bolesti, njene su prognoze dobre ako se na vrijeme dijagnosticira i započne liječenje pažljivom, sveobuhvatnom bezglutenskom prehranom.

Celijakija je, najjednostavnije rečeno, trajna netolerancija na gluten, bjelančevinu koja se, između ostalog, nalazi u pšenici, raži i ječmu. Izaziva oštećenje crijevnih resica i ometa njihovu osnovnu funkciju – upijanje hranjivih tvari.

– Kada osoba s celijakijom dođe kod svog liječnika specijaliste vezano za planiranje bezglutenske prehrane, vrlo je bitno da se prođe edukacija, kako oboljelih od celijakije tako i članova obitelji. Moramo naučiti kako da unesemo sve hranjive tvari koje su bitne za funkcioniranje organizma. Moramo naučiti čitati deklaracije i prepoznavati tu oznaku prekriženog klasa – ističe nutricionistica Nevena Pandža.

Bezluteinska hrana je znatno skuplja od uobičajene. Majka dječaka s celijakijom tvrdi da mjesečni iznos koji dobije nije dovoljan ni za sedam dana, a i samu tačnu dijagnozu je, također, teško dobiti.

– Dijagnoza je otkrivena nakon godinu i četiri mjeseca. Četiri puta hospitalizacija. Razne infekcije na svim područjima, tako da je u konačnici ishodila dijagnoza celijakija. Osim toga što se teško prilagoditi prehrani, teško je i kupovati tu hranu. Cijena jednog kilograma brašna je 10 maraka – priča Ivona Ljevak, majka dječaka s celijakijom.

Zavod zdravstvenog osiguranja u ovom slučaju ne može pomoći s lijekovima, jer lijeka nema. Stoga, pravo na 80 maraka mjesečno imaju oboljeli samo ako su mlađi od 18 godina, studenti ili nezaposleni koji su registrovani u Zavodu za zapošljavanje.

– U slučaju da nekad Zavod bude u boljoj finansijskoj situaciji, da može izdvojiti više sredstava naravno da ćemo i o tome razmišljati. Radimo onoliko koliko nam dozvoljavaju naše trenutne mogućnost – navodi Alenka Ban, glasnogovornica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a.

Mjesec svjesnosti o celijakiji je korak dalje u poticanju odgovornih na reakciju, te integraciji oboljelih, naročito djece, u sisteme obrazovanja.

federalna.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime