Naučite djecu da vam pomažu u kućanskim poslovima

0
280

Sada je odličan trenutak da dijete počnete navikavat da pomaže u kući. I mala djeca su spremna na takav korak.

U vrijeme pandemije koronavirusa djeca su primorana boraviti stalno u kući, a roditelji se dovijavaju kako da im ispune vrijeme i ubiju dosadu. 

Sada je odličan trenutak da dijete počnete navikavat da pomaže u kući. I mala djeca su spremna na takav korak. Stručnjakinja za dječji razvoj dr. Deborah Gilboa izračunala je da bi djeca već s 18 mjeseci trebala biti uključena u obavljanje kućanskih poslova.

Od 18 mjeseci do 3 godine

Roditelji bi, smatra dr. Gilboa, trebali iskoristiti ovu dob, kada djeca žele biti samostalna, i potaknuti ih da neke stvari obavljaju sama.- Mala djeca uživaju ako rade ono što su inače takozvani poslovi za odrasle, ali nemojte im davati preteške zadatke – navela je ona. Istaknula je da djetetu ne biste trebali davati psoao koji ćete morati popravljati iza njega, jer ćete mu tako dati do znanja da nije korisno.

4 do 5 godina

Djeca ovog uzrasta mogu sama izvršiti zadatke u kući koje im zadate, poput spremanja igračaka ili postavljanja stola, ali često se toga sami ne sjete. Zato bi ih roditelji trebali podsjetiti ako žele pomoć. 

6 do 8 godina

Dijetetu ove dobi dajte dnevne zadatke poput brige o ljubimcu ili slaganja suđa u perilicu. Jednom sedmično je lakše obaviti posao, ali na ovaj način će prije izgraditi naviku.  

9 do 11 godina

Dr. Gilboanavodi da roditelji trebaju iskoristiti sposobnost djeteta da rješava probleme u ovoj dobi. Mogu im, primjerice, zadati da isplaniraju nabavku namirnica.

12 do 13 godina

Djeca u ovoj dobi mogla bi biti odlična pomoć kada je u pitanju priprema večere ili pranje suđa.  

14 do 16 godina

Djetetu možete povjeriti veće zadatke, poput toga da pazi na mlađu braću i sestre ili da skuha obrok za cijelu porodicu. 

16 do 18 godina

Djeca se sada pripremaju da budu potpuno samostalna i ključno je vrijeme da usavrše sve životne vještine. Dr. Gilboa predlaže da ih podučite stvarima kao što su plaćanje režija ili održavanje automobila.  

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime