Neka nam Bajram vrati vjeru i nadu u bolje sutra

0
121

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je danas  u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajram-namaz predvodio i hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Reisu-l-ulema je kazao da ćemo ovaj ramazan pamtiti po velikoj kušnji koja nas je zadesila uslijed pandemije, te naglasio da se poteškoće mogu savladati i prebroditi ukoliko budemo odgovorni i solidarni.

– Živjeti život dostojan čovjeka znači svim svojim bićem, srcem i dušom upijati etičku sliku svijeta u kojoj se spajaju iskeno vjerovanje u Gospodara svjetova sa časnim i uzoritim ponašanjem i živjenjem u zajednici sa ljudima – naveo je Kavazović.

Vjera je, prema njegovim riječima, staza na koju čovjek stupa u popunoj predanosti i pokornosti Alahu. To je program po kojem se živi, mjesto gdje se razlučuje istina od neistine, pravda od nepravde, a pravi put od krivog puta. Kavazović je dodao da je vjera najdublji osjećaj odgovornosti naspram života, savjest koja stalno iskrsava pred nama i govori nam da ne činim drugima ono što ne bismo poželjeli da drugi čine nama.

– Pored duhovne budnosti koja se ogleda u slobodi vjerovanja, govora i postupnja, te moralne budnosti, muslimani moraju imati na umu društvenu dimenziju zajednice i pokazati neophodan nivo socijalne budnosti. Ona se ogleda u tome da se zaštiti društvo od neodgovornih pojedinaca, ali i da se zaštiti pojedinac i njegovo pravo u okviru zajednice ljudi – dodao je Kavazović.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime