SPUT: Tražimo bezuslovan prelazak u narednu godinu studija, inicijativa ide u Skupštinu TK

0
278

Na jučerašnjoj sjednici Senata Univerziteta u Tuzli raspravljalo se o ranije upućenom zahtjevu Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli po raznim tačkama vezano za problematiku studenata.

Najdalje u narednih 7 dana studenti će biti obavješteni o aktivnostima vezano za održavanje kliničkog staža i prakse, nadoknadu vježbi, održavanju parcijalnih ispita za redovne studente i studente u obnovi, te održavanju ispita za apsolvente i imatrikulante.

Za studente korisnike usluga Studentskog centra UNTZ zaključno sa 15. martom kantoni su prestali uplaćivati subvencije, te očekujemo aktiviranje uplate istih čim na snagu stupi Naredba za dozvoljen dalji rad Studentskog centra. Također, studenti će biti oslobođeni plaćanja usluge smještaja za drugu polovinu mjeseca marta nakon što Upravni odbor UNTZ na prijedlog direktora SC-a donese odluku. Ukratko, studenti za period koji nisu koristili usluge SC-a neće imati obavezu plaćanja istih. Upravni odbor je ranije odobrio sredstva za nabavku beskontaktnih toplomjera za fakultete i Studentski centar, navedeno je u obavještenju Studentskog parlamenta.

Senat Univerziteta u Tuzli podržao je zahtjev SPUT-a da se uputi incijativa prema Skupštini Tuzlanskog kantona za izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju TK, kojim bi se omogućio bezuslovan prelazak u narednu godinu studija svim studentima, bez obzira na godinu studija na kojoj se trenutno nalaze. Zahtjev će biti upućen u proceduru najdalje sedam dana od dana održavanja sjednice Senata sa pratećim informacijama o broju studenata i rješenju načina realizacije nastave u akademskoj 2020/2021. godini. Očekujemo od Skupštine TK da podrži ovu odluku Senata UNTZ po hitnoj proceduri.

Za zahtjeve SPUT-a koji su argumentirano izloženi članovima Senata od strane naših članova iz reda studenata u Senatu, od ukupno 24 prisutna člana glasalo je 20 članova ‘ZA’ da se uputi incijativa i da se odluka donese već danas, dok su ostala četiri člana također glasala za prijedlog SPUT-a, ali da se odluka odgodi za 15 dana, kada bi se ponovo održala sjednica Senata. Usvojen je prijedlog da se već danas donese takva odluka s obzirom da smo insistirali da je zbog procedura izmjene zakona neophodno vrijeme, a da bi i kolege studenti izbjegli dodatne stresove.

Koristimo priliku još jednom da se zahvalimo profesorima koji su danas pokazali odgovornost u ovo teško vrijeme prema studentima, kao i članovima Senata iz reda studenata koji su zastupali interese svih studenata na Univerzitetu u Tuzli, navode iz SPUT-a.

Federalni štab civilne zaštite na sjednici je donio Odluku da o daljem radu ustanova visokog obrazovanja odluku donesu Kantonalni štabovi civilne zaštite, s tim u vezi održat će se u petak ili najdalje ponedjeljak sastanak menadžmenta Univerziteta u Tuzli i predstavnika CZ, gdje bi se trebale donijeti mjere kako i na koji način da se postupa u ponovnom dugo iščekivanom radu Univerziteta u Tuzli.

Nakon ovog sastanka bit će održana sjednica na Univerzitetu u Tuzli uz prisustvo članova SPUT-a, gdje će se konkretizirati sve navedeno u zahtjevu SPUT-a, odnosno utvrditi tačan raspored održavanja svega prethodno navedenog u tekstu.

”Kolegice i kolege studente molimo da vrijeme iskoriste za učenje, jer po našim procjenama ispite već možemo očekivati početkom juna. Sigurno da će nastavak obrazovnog procesa slijediti po drugačijem ponašanju i pravilima aktera navedenog, kao i poštivanju mjera nadležnih institucija, te svi mi moramo doprinijeti da se epidemiološke mjere poštuju da bismo sačuvali zdravlje, što je primarni cilj u svemu navedenom”, stoji u saopćenju Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli.

Studenti koji su prisustvovali sjednici Senata: Amila Omersoftić (predsjednica SPUT-a), Ahmet Bulić, Samir Sinanović i Nedžad Hodžić.

Izvor: RTV Slon

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime