VTKBiH pozdravlja prihvatanje njene inicijative od Vijeća ministara BiH

0
120


Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) pozdravlja prihvatanje inicijative od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za donošenje produženja odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćih kompanija u javnim nabavkama.

Kako se nadalje navodi, Vanjskotrgovinska komora BiH je početkom mjeseca uputila Vijeću ministara BiH Inicijativu za produženje Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki, kako bi domaće ponude bosanskohercegovačkih privrednih subjekata prilikom učestvovanja na tenderima za dobivanje poslova na bh. tržištu, imale povoljniji tretman u odnosu na inostrane, u smislu umanjenja domaće ponude za preferencijalni faktor domaćeg, u skladu sa članom 67. Zakona o javnim nabavkama i Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg, čija primjena prestaje da važi 1. juna.

VTKBiH

VTKBiH izražava nadu da će ova odluka pozitivno utjecati na privredu Bosne i Hercegovine u smislu zapošljavanja, ulaganja i razvoja, posebno u metaloprerađivačkoj, drvoprerađivačkoj, tekstilnoj i poljoprivredno-prehrambenoj industriji, kao i u sektoru građevinarstva, cestogradnje, telekomunikacija, te uslužnih djelatnosti.

Stoga, VTKBiH vjeruje da će poslovni partneri iz zemalja Evropske unije razumjeti ovu kratkoročnu mjeru bh. vlasti za podršku kompanijama i privredi Bosne i Hercegovine u predstojećem periodu u kojem je pred privredom težak proces oporavka od posljedica globalne pandemije, navodi se u saopćenju.

Izvor: BHRT

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime