Poplave pogodile BiH: U TK poplavljeno vise od 100 kuća

0
85

Obilna kiša koja pada već nekoliko dana izazvala je poplave u dijelovima Bosne i Hercegovine.

Najteža situacija je na sjeveru naše zemlje, na području Tuzlanskog kantona, te na području Olova.

Prethodna noć bila je teška za stanovnike Tuzlanskog kantona zbog kiše koja je uzrokovala izlijevanje rijeka i pojavu klizišta. Kako javlja dopisnica BHRT-a, voda se trenutno povlači, ostavljajući za sobom poplavljeno oko 100 kuća i više desetina mostova.

Na ovom području proglašeno je stanje prirodne nesreće za šest općina.

Zbog poplava u prekidu je bilo i odvijanje saobraćaja. Mještani su tokom noći na kritičnim dijelovima postavljali vreće s pijeskom da bi zaustavili prodiranje vode preko cesta.

Aktivna klizišta na ovom području prijete kućama. Stanovnici strahuju da bi, ako kiša nastavi padati, šteta koju već zbrajaju mogla biti i veća.

Rijeke Sapna i Hoča na zvorničkom području prema posljednjim informacijama stagniraju, rečeno je iz Službe civilne zaštite grada Zvornika.

Protok Drine na Hidroelektrani “Mali Zvornik” iznosi 700 metara kubnih u sekundi, te ta rijeka ne predstavlja opasnost od izlivanja u Zvorniku i nizvodno od tog grada.

Sapna se jučer tokom dana izlila u zvorničkim naseljima Cer, Grbavci, Hajdarevići, Ristići i Lupe, dok je u Šetićima preplavila regionalni put Zvornik – Sapna. Hoča se izlila u Glumini i Karakaju i poplavila nekoliko domaćinstava, a dodatni problem napravila je i kanalska mreža u Čelopeku i Tršiću. Na ovim područjima voda je ušla u više od 20 domaćinstava. Meteorolozi najavljuju prestanak padavina danas poslijepodne.

Zbog povišenog vodostaja, najave veće količine padavina i stanja na terenu na području općine Olovo donesena je odluka o proglašenju stanja redovne odbrane od poplava.


Prema podacima Uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, poplavljeno je pet stambenih objekata od toga je u dva objekta voda zahvatila stambeni dio.

Tri porodice su preselile na više nivoe.

“Većina putnih komunikacija je oštećeno najviše su stradali makadamski putevi, oštećene su i obaloutvrde na rijekama Stupčanici (Olovske Luke i Karagino Polje) i Krivaji (Solun), poplavljeno je 11 plastenika i velike površine poljoprivrednih kultura”, saopćeno je iz Civilne zaštite.

Ekipe Civilne zaštite provodile su hitne mjere: čišćenje propusta mostova kanala, pojačavanje obaloutvrda, iznošenje stvari iz poplavljenih i nepoplavljenih objekata, pratila je stanje na terenu. Niko nije povrijeđen. Jedna mašina je oštećena prilikom izvođenja radova. Svi stanovnici Općine poduzimali su mjere na samozaštiti svoje imovine i javnih dobara.

Usljed obilnih padavina u zadnja dva dana vodostaj svih rijeka na području općine Zavidovići je dosta visok. Za sada je vodostaj rijeka Bosna i Gostović zadovoljavajući i trenutno ne prijeti opasnost od izlijevanja. Rijeka Krivaja se tokom jučerašnjeg dana na više lokacija izlila iz korita, prije svega u Ribnici, Vozućoj i Breziku, kojom prilikom nije zabilježena veća šteta. Iako je tokom noći i u jutarnjim satima zabilježen blagi pad vodostaja rijeke Krivaje jutro je donijelo nove jače padavine koje mogu ponovo uzrokovati porast vodostaja.

Povećan je vodostaj na svim vodotocima na području općine Vareš. Također u MZ Dabravine u naselju Luke, došlo je do pokretanja klizišta, koje je bilo aktivirano i ranijih godina.

Usljed obilnih kišnih padavina došlo je do povećanog vodostaja rijeke Stavnje na području općine Breza. Vodostaj stagnira od juče u 16 sati. Rijeka nije izlila nigdje iz korita, a ostalih dojava nije bilo.

Zbog klizišta na magistralnom putu Kladanj-Živinice (Vitalj) obustavljen je saobraćaj.

Obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica (na putu Srebrenik-Orašje).

Vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika koriste obilaznicu u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku).

Putnička vozila mogu koristiti saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.


(Vijesti.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime