CIK BiH: Ako za 7 dana ne dobijemo novac lokalnih izbora neće biti

Članica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Vanja Bjelica-Prutina skrenula je tokom današnje sjednice pažnju da prvi put u historiji ova institucija nije kadrovski pojačana u oči održavanja izbora.

– Najmanji problem što članovi CIK-a imaju svoje sjednice i subotom i nedjeljom. Ali treba ukazati na činjenicu da ovako više ne može, jer zaposleni u CIK-u imaju sva prava kao i drugi uposleni u državnom sektoru. Stiče se dojam da sav teret neobezbjeđenja budžeta treba da podnose zaposleni u CIK-u i pritome ne mislim na članove CIK-a. Obzirom da ne znamo koliko će trajati usaglašavanje teksta državnog budžeta mi trebamo zauzeti stav na koji način ćemo dalje postupati. Mislim da smo iznijeli ogroman teret i nadljudskim naporima smo došli do svih odluka, a ranije su nam je u tom pomagalo i do 35 ljudi koji su zapošljavanji pred izbore – pojasnila je Bjelica-Prutina.

Dodala je da se CIK treba odrediti koji je to datum nakon kojeg CIK nije u mogućnosti nastaviti rad na provođenju lokalnih izbora.


– Bojim se da niko do sad nije shvatao naše apele, ukoliko usaglašavanje budžeta ne bude završeno za tri dana mislim da trebamo od Savjeta ministara da tražimo da se posebnom odlukom osiguraju sredstva – istakla je Bjelica-Prutina.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić je tokom rasprave istakla da ako novac ne bude do kraja mjeseca obezbijeđen ne mogu se štampati glasački listići.

– To znači da ne možemo odštampati glasačke listiće koji moraju biti spremni do sredine septembra – pojasnila je Hadžiabdić.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar predložio je, a što su ostali članovi prihvatili, da se danas dopisom na ovo upozore predsjedavajući i ministri Vijeća ministara BiH.(Vijesti.ba / Avaz)

Vijesti

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području Sarajeva, uhitili su osobe E.M. i O.M. iz Sarajeva...

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta - restorana sa baštom na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na...

Poslanici u Skupštini Crne Gore nosili “Cvijet Srebrenice”

Poslanici Bošnjačke stranke podijelili su jučer prije početka zasjedanja Skupštine Crne Gore kolegama poslanicima "Cvijet Srebrenice", simbol genocida u Srebrenici. “Cvijet Srebrenice” nosili su svi poslanici opozicije,...

Stay Connected

21,934FansLike
2,764FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave