Građani BiH sa austrijskim prebivalištem od ponedjeljka mogu u Austriju uz negativan PCR test

Građanima Bosne i Hercegovine s prebivalištem u Austriji od ponedjeljka, 27. jula, će biti potreban samo negativan PCR test za ulazak u Austriju, navodi se u novoj odluci austrijskih vlasti. Iz Ministarstva zdravlja Austrije predstavili su nova ograničenja prilikom putovanja u ovu zemlju koja će se primjenjivati od iduće sedmice.U vezi s novom odlukom, negativni PCR test će biti potreban za ulazak u Austriju iz 32 zemlje. Ipak, zemlje Zapadnog Balkana austrijski zvaničnici i dalje smatraju rizičnim zemljama zbog velikog broja novih infekcija zbog čega za njih i dalje važi zabrana ulaska. Između ostalih u ovoj grupi su i pojedine zemlje Evropske unije kao što su Portugal, Rumunija, Švedska i Ukrajina.

S druge strane, državljani Austrije i zemalja EU od ponedjeljka će moći ući u Austriju uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Ukoliko testiranje u inozemstvu nije moguće, PCR test se može uraditi i u Austriji u roku od 48 sati o trošku putnika, javlja Kurier. U tom slučaju putnik mora biti u kućnoj izolaciji dok ne bude dostupan njegov negativan PCR test.

Putnici također moraju imati potvrdu o smještaju ili rezervaciji smještaja.

Za državljane trećih zemalja koji nemaju prebivalište u Austriji od ponedjeljka će biti na snazi zabrana ulaska. Izuzeci su samo ulasci kroz šengenski prostor i određene zemlje, za sezonske radnike, medicinsko osoblje, diplomate i putnike u tranzitu. Ukoliko oni nisu bili u nekoj od zemalja koja je klasificirana kao sigurna, također će morati pokazati negativan PCR test ili ići u desetodnevni karantin.

Među sigurnim zemljama na listi austrijskih vlasti nalazi se i Hrvatska, zajedno sa Italijom, Slovenijom, Grčkom, Kiprom i Španijom.

Prema novoj uredbi Austrije, države ili područja s povećanim rizikom od koronavirusa su sljedeće: Egipat, Albanija, Bangladeš, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Čile, Ekvador, Indija, Indonezija, Iran, Kosovo, Meksiko, Moldavija, Crna Gora, Nigerija, Sjeverna Makedonija, Pakistan, Peru, Filipini, Portugal, Rumunija, Rusija, Švedska, Senegal, Srbija, Južna Afrika, Turska, Ukrajina, Sjedinjene Države i kineska provincija Hubei.

Vijesti

U BiH 295 novozaraženih, preminulo 48 osoba

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata registrovana 295 novozaražena osoba koronavirusom od 2.993 obrađenih testova, a prijavljeno je 48 preminulih koji...

Obustava nastave u školama u TK u četvrtak i petak zbog Bajrama

U osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona u kojima je više od polovine radnika podnijelo zahtjev za plaćeno odsustvo za 14. maj,...

Domić: Slučaj vršnjačkog nasilja u Jajcu dokaz da je društvo zakazalo

Ministar obrazovanja Srednjobosanskog kantona (SBK) Bojan Domić izjavio je da slučaj vršnjačkog nasilja u Jajcu pokazuje da je zakazalo društvo i da svi moraju...

Stay Connected

21,934FansLike
2,758FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave