Hrvatska: Uskoro aplikacija za praćenje izloženosti virusu

0
564

Hrvatska će u utorak, 21. jula, predstaviti mobilnu aplikaciju, koja će upozoravati osobe da su bile u kontaktu sa licem zaraženim virusom korona.

“Aplikacija za praćenje izloženosti virusu”, kako bi trebalo da se zove, funkcionisaće tako da osoba pozitivna na virus unese taj podatak u sistem, pa će licima, koja takođe posjeduju ovu aplikaciju, dojaviti da su ostvarila rizičan kontak ako su bili u kontaku duže od 15 minuta i na manje od dva metra.

Tim licima biće upućen apel da se jave ljekaru ili epidemiologu, piše portal “24sata”.

Ova aplikacija čuva podatke o zaraženoj osobi u tajnosti, te obaviješteno lice neće znati ko je zaraženi, već samo da je kontakt ostvaren.

Sačuvani podaci o kontaktima sami se brišu poslije 14 dana s obzirom na to da tada prestaje period inkubacije, odnosno potencijalna mogućnost prenošenja virusa.

Mobilni telefoni osoba koje imaju instaliranu aplikaciju bilježiće trajanje kontakta. Kada neko dobije pozitivan nalaz i to unese, sve osobe sa kojima je zaraženi bio u posljednje dvije sedmice, a imaju aplikaciju, biće o tome obaviještene.

Razmišlja se da aplikacija bude obavezna za one koji unutar EU prelaze granicu, što bi povećalo njeno korištenje.

Manjkavost u vezi sa ovom aplikacijom je ta što onaj ko dobije obavještenje da je bio u rizičnom kontaktu neće imati obavezu da se javi ljekaru, a nije poznato ni kako će biti spriječeno unošenje lažno pozitivnih nalaza.

federalna.ba/Srna

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime