Ka Potočarima kreće kolona s posmrtnim ostacima devet tijela koja će biti ukopana u subotu

0
338

Posmrtni ostatci devet identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici bit će ukupani na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari – potvrdio je direktor JKP “Gradska groblja” Visoko Kenan Karavdić.

Kolona sa tijelima stradalih Srebreničana krenut će danas u 10.00 sati iz Visokog.

Karavdić je naglasio da ove godine neće biti organiziran prijevoz kao ranijih godina velikim kamionom sa zastavom, nego će ići tri mala pogrebna vozila.

Gradska groblja Visoko od 2003. godine učestvuju u organizaciji prevoza i ukopa žrtava genocida u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima. U prvim godinama organizacije kolektivnih dženaza više od 700 tijela prevozila su po tri kamiona, a ove godine će to biti najtužnija kolona.

Direktor JP Gradska groblja Visoko Kenan Karavdić je kazao da je ovo najmanji broj identifikovanih koji će pronaći smiraj u Potočarima.

“Ovo je najtužnija dženaza, ali iz više razloga. Prvi razlog je pandemija, mnoge porodice zbog nemogućnosti dolaska u BiH nisu pristale da ukopaju svoje najmilije, a mislim da je bilo 14 identifikovanih. Uz devet identifikovanih, u Tuzli imamo 52 tijela koja su identifikovana i stalno apelujemo porodicama da daju saglasnost da se i ona ukopaju, a u velikom postotku se radi o nekompletnim tijelima, pa porodice, bez obzira na ono što govori zakon i Islamska zajednica, ne žele još uvijek ukopati najmilije”, kazao je Karavdić.

Trasa kolone će biti ista kao i prethodnih godina.

Kolona će se kratko zadržati u Ilijašu, a nakon toga u Vogošći. Kolona će se zadržati i ispred zgrade Predsjedništva BiH, te kratko kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. i kod Markala.

Ove godine će se kolona zaustaviti i pet minuta pred Vijećnicom gdje će predstavnici Grada Sarajevo odati počast žrtvama genocida.

Nakon toga kolona ide preko Romanije prema Potočarima, gdje će 11. jula biti ukopano devet žrtava genocida.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime