Ljajić: U toku procedura za dolazak ljekara iz BiH

0
305

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je u toku procedura u vezi sa dolaskom medicinskog osoblja iz BiH kao pomoć u Novi Pazar, gdje je proglašena vanredna situacija zbog povećanja broja zaraženih virusom korona.

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

– Procedura je u toku i očekujemo imena ljekara /iz BiH/. Neophodno je da se sprovede procedura, da predamo zahtjev Ljekarskoj komori Srbije i da oni dobiju privremene licence. Očekujem da će ta procedura biti u kratkom vremenu završena – rekao je Ljajić za RTS.

Ljajić je istakao da u Novom Pazaru ima dovoljno lijekova, opreme i medicinskog materijala, da u kovid bolnici trenutno ima 42 ljekara i medicinskog osoblja.

On je naveo da su u Novom Pazaru hospitalizovane 104 osobe, a da je prije nekoliko dana bilo 123 pacijenta na različitim odjeljenjima.

– Čitava ova situacija nije nastala zbog toga što neko nije imao masku, rukavice, vizir ili toplomjer, nego zato što se ogroman broj ljudi u kratkom periodu u zakašnjeloj fazi upale pluća javio u bolnicu, a tamo je već ušla infekcija i ljekarski kadar je bio već desetkovan – rekao je Ljajić.

On je ocijenio da se stvorila “mikrosituacija koja se već dogodila u Italiji, na svu sreću sa daleko manjim posljedicama”.

Ljajić je opovrgao informacije o smrti tri člana porodice u Tutinu u roku od 24 časa od posljedica infekcije virusom korona.

On je pročitao poruku člana porodice Suljović, koji je potvrdio da su mu otac, majka i sestra preminuli u roku od 24 časa, ali da je od posljedica zaraze virusom korona preminula jedino sestra, koja je živjela u drugom mjestu, a umrla je u bolnici.

– Taj čovjek istakao je da njegov otac koji je imao 89 godina nije preminuo od virusa korona, a da je majka, stara 76 godina, preminula od infarkta prilikom jutarnje molitve – rekao je Ljajić.

Komentarišući vijest da su u Sjenici od posljedica virusa korona preminule dvije osobe, koje nisu primili na liječenje u užičku bolnicu nakon čega su se sanitetom vratili u Sjenicu, Ljajić je rekao da, nažalost, ima potvrdu da se to zaista dogodilo.

Odgovarajući na pitanje kada u Novi Pazar stiže medicinsko osoblje iz Turske, Ljajić je rekao da informaciju o mogućem dolasku turskog medicinskog osoblja sada “prvi put čuje”.


(Vijesti.ba / RTRS)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime