Naučite djecu da budu dobri prijatelji svojim vršnjacima

Osim sa članovima porodice, jedna od prvih stvorenih veza, još u najmlađim godinama je ona s vršnjacima, budućim prijateljima. Stoga je vrlo važno uputiti djecu kako da se ponašaju prema svojim prijateljima jer će upravo ti stečeni postulati ostati za čitav život.

Ljubaznost, pristupačnost i brižnost neke su od osnovnih ljudskih osobina kojima trebate podučiti svoju djecu. Djeca bi prema svim svojim vršnjacima trebala biti ljubazna. Naučite ih da pomažu svojim kolegama iz vrtića ili razreda, ali i da ne budu neljubazni prema “drugačijim” od sebe.

Također, naučite ih da se zauzimaju za svoje prijatelje. Na taj način djeca će stvarati čvršću vezu s prijateljima i graditi temelje budućih drugarstava.

Naučite djecu da je zadirkivanje druge djece pogrešno. Ipak, kao što niko ne voli da je zadirkivan, također niko ne voli biti u društvu “pametnica”. Stoga, upozorite djecu da ne smiju imati imperativan stav prema svojim drugarima.

Na koncu, upozorite svoje najmlađe ukućane da je normalno ne slagati se sa svima, te da upuštanje u zdrav konflikt nije bauk. Ipak, naučite ih da i u raspravi ostanu dostojanstveni i pokažu razumijevanje za tuđa mišljenja i djela.

Izvor: Klix.ba

Vijesti

u TK interes za vakcinaciju ispod očekivanog

Do danas se za vakcinaciju na području Tuzlanskog kantona putem online platforme (https://vakcine-tk.ezoblak.net/) prijavilo oko 10.000 osoba, što je znatno ispod očekivanog, rečeno je...

Prekidi u isporuci električne energije

Zbog planiranih radova na elektrodistributivnoj mreži doći će do prekida u snadbijevanju električnom energijom: Dana 11.05.2021. godine (utorak) na području: 1.Grada Srebrenika u dijelu naselja Ćehaje u...

U Bosni i Hercegovini 101 novozaražena osoba, prijavljeno 28 smrtnih slučajeva

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata registrovana 101 novozaražena osoba koronavirusom od 1.599 obrađenih testova, a prijavljeno je 28 preminulih koji...

Stay Connected

21,934FansLike
2,756FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave