Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeNekategoriziranoNaučite djecu da budu dobri prijatelji svojim vršnjacima

Naučite djecu da budu dobri prijatelji svojim vršnjacima

Osim sa članovima porodice, jedna od prvih stvorenih veza, još u najmlađim godinama je ona s vršnjacima, budućim prijateljima. Stoga je vrlo važno uputiti djecu kako da se ponašaju prema svojim prijateljima jer će upravo ti stečeni postulati ostati za čitav život.

Ljubaznost, pristupačnost i brižnost neke su od osnovnih ljudskih osobina kojima trebate podučiti svoju djecu. Djeca bi prema svim svojim vršnjacima trebala biti ljubazna. Naučite ih da pomažu svojim kolegama iz vrtića ili razreda, ali i da ne budu neljubazni prema “drugačijim” od sebe.

Također, naučite ih da se zauzimaju za svoje prijatelje. Na taj način djeca će stvarati čvršću vezu s prijateljima i graditi temelje budućih drugarstava.

Naučite djecu da je zadirkivanje druge djece pogrešno. Ipak, kao što niko ne voli da je zadirkivan, također niko ne voli biti u društvu “pametnica”. Stoga, upozorite djecu da ne smiju imati imperativan stav prema svojim drugarima.

Na koncu, upozorite svoje najmlađe ukućane da je normalno ne slagati se sa svima, te da upuštanje u zdrav konflikt nije bauk. Ipak, naučite ih da i u raspravi ostanu dostojanstveni i pokažu razumijevanje za tuđa mišljenja i djela.

Izvor: Klix.ba

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments