SSS BiH najavio štrajk ako izmjene Zakona o radu budu usvojene

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine najavio je da će, ukoliko se usvoje predložene izmjene i dopune Zakona o radu i Zakona o vijeću zaposlenika, stupiti u generalni štrajk na nivou Federacije BiH.

Predsjednik Saveza Selvedin Šatorović je istakao da SSS BiH nije učestvovao u aktivnostima, niti dao saglasnost za ovakav Zakon o radu.

Kako je rekao, od 10 članova, ni u jednom se ne govori o pravu radnika.

Najavili su i da će sutra biti održana protestna šetnja pod sloganom “Dokle više”.

Pred poslanicima Predstavničkog doma Federalnog parlamenta 28. jula naći će se izmjene i dopune Zakona o radu koje su usaglašane i donesene na Ekonomsko-socijalnom vijeću (ESV) FBiH zbog stanja u vezi sa epidemijom koronavirusa.

SSS BiH: Novi Zakon o radu ponižava i izrabljuje radnike

Kako tvrde u Savezu samostalnih sindikata, prema Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o radu, poslodavac tokom stanja prirodne i druge nesreće, može uputiti radnika na čekanje posla u najdužem periodu od tri mjeseca. Sindikat odbacuje takve predložene mjere, smatrajući kako je to ponižavanje i izrabljivanje radnika.

“Predloženim izmjenama, namjerno ili nenamjerno, radnik ni u jednoj odredbi nije prikazan kao neko ko se treba zaštititi. Predloženi zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu de facto zakonski definiše radnika kao roba u vrijeme elementarne nepogode”, ranije je rekao Šatorović.

Prema riječima Šatorovića, u tom slučaju poslodavac ima slobodu samovoljno isplaćivati platu kada i koliko to hoće, ima pravo primorati radnike na korištenje godišnjeg odmora ili na čekanje posla, te da ih nakon tri mjeseca otpusti. Ovakvim Zakonom bi, kako kažu, broj otpuštenih radnika bio mnogo veći od sadašnjeg.

“Kompletan tekst Zakona ostavlja poslodavcu mogućnost da radi sve po slobodnoj volji – skraćuje radno vrijeme, i da mu, u vrijeme kada je radno vrijeme skraćeno, isplaćuje 75 % najniže plate u FBiH, tačnije, po ovom prijedlogu 305KM”, istakli su iz Sindikata.

Ako se u parlamentarnoj proceduri usvoji ovakav zakon, kažu, ponovno će doći u situaciju da odredbe Zakona o radu osporavaju na Ustavnom sudu Federacije BiH.

BHRT

Vijesti

u TK interes za vakcinaciju ispod očekivanog

Do danas se za vakcinaciju na području Tuzlanskog kantona putem online platforme (https://vakcine-tk.ezoblak.net/) prijavilo oko 10.000 osoba, što je znatno ispod očekivanog, rečeno je...

Prekidi u isporuci električne energije

Zbog planiranih radova na elektrodistributivnoj mreži doći će do prekida u snadbijevanju električnom energijom: Dana 11.05.2021. godine (utorak) na području: 1.Grada Srebrenika u dijelu naselja Ćehaje u...

U Bosni i Hercegovini 101 novozaražena osoba, prijavljeno 28 smrtnih slučajeva

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata registrovana 101 novozaražena osoba koronavirusom od 1.599 obrađenih testova, a prijavljeno je 28 preminulih koji...

Stay Connected

21,934FansLike
2,756FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave