EU podržala 29 kompanija i zadruga u BiH sa 3,7 miliona KM

0
186

S ciljem ublažavanja negativnog uticaja COVID-19 na poljoprivredno-prehrambeni sektor u Bosni i Hercegovini, Evropska unija je podržala investicije 29 bosanskohercegovačkih kompanija i zadruga sa ukupno 3,7 miliona KM bespovratnih sredstava.

Investicije su odabrane putem javnog poziva koji je bio otvoren od 18. maja do 8. juna 2020. godine, a čiji je cilj bio ublažavanje posljedica COVID-19 kroz podršku optimizaciji operativnih troškova, održavanju produktivnosti, likvidnosti i konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH; stabilizaciji postojećih lanaca vrijednosti, te promovisanju održive poljoprivredne proizvodnje uključujući bolje upravljanje prirodnim resursima, očuvanje okoliša i zaštitu ljudi, piše Akta.ba

Od 93 pristigle prijave na javni poziv, njih 29 je ispunilo propisane  uslove. Ukupna vrijednost ovih 29 prijavljenih investicija iznosi 5,7 miliona KM i podržane su sa 3,7 miliona KM u okviru projekata Evropske unije EU4Business i EU4Agri.

EU4Business je podržao 15 investicija sa 1,9 miliona KM. S obzirom da je broj prihvatljivih prijava bio veći od predviđenog, projekat EU4Agri je podržao preostalih 14 investicija sa 1,8 milion KM.

Lista podržanih investicija se nalazi ovdje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime