Podignuta optužnica protiv dvojca iz Gradačca zbog preprodaje duhana i cigareta

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Sedine Delić, rođene 1974. godine i Seada Delića, rođenog 1975. godine, oboje iz Gradačca.

Optuženi se terete da su početkom 2020. godine, na području Lončara, neovlašteno nabavili veliku količinu duhana i ručno pravljenih cigareta, bez akciznih markica, namijenjenih prodaji na ilegalnom tržištu duhana u BiH.

Oko 140 kilograma duhana i oko 25.000 ručno pravljenih cigareta prevozili su u vozilima kojima su upravljali, a otkrili su ih djelatnici Policijske uprave Doboj, kada je prilikom kontrole nedozvoljena roba pronađena i oduzeta.

Iznos akciznih davanja za navedenu količinu duhana i cigareta iznosi više od 20.000 KM, za koji iznos je oštećen budžet i svi građani Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su pokušali staviti u promet proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH, čime su počinili kazneno djelo ‘nedozvoljen promet akciznih proizvoda’.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Vijesti

WHO odobrila vakcinu Sinopharma

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je hitno odobrenje za vakcinu protiv Covida koju je napravila kineska kompanija Sinopharm. To je prvo cjepivo koje je razvila...

U aprilu izvršene 253 kontrole i otkriveno 56 neprijavljenih radnika

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u aprilu 2021. godine izvršili su 253 inspekcijske kontrole tzv. akcije na području Federacije BiH kojim su bili obuhvaćeni...

U BiH 340 novozaraženih, preminulo 28 osoba

U našoj zemlji posljednji bilans borbe s pandemijom donosi 340 novozaraženih nakon testiranja 2.566 uzoraka u posljednja 24 sata. Preminulo je 28 osoba kod...

Stay Connected

21,934FansLike
2,754FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe

Zadnje objave