Podignuta optužnica protiv dvojca iz Gradačca zbog preprodaje duhana i cigareta

0
244

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Sedine Delić, rođene 1974. godine i Seada Delića, rođenog 1975. godine, oboje iz Gradačca.

Optuženi se terete da su početkom 2020. godine, na području Lončara, neovlašteno nabavili veliku količinu duhana i ručno pravljenih cigareta, bez akciznih markica, namijenjenih prodaji na ilegalnom tržištu duhana u BiH.

Oko 140 kilograma duhana i oko 25.000 ručno pravljenih cigareta prevozili su u vozilima kojima su upravljali, a otkrili su ih djelatnici Policijske uprave Doboj, kada je prilikom kontrole nedozvoljena roba pronađena i oduzeta.

Iznos akciznih davanja za navedenu količinu duhana i cigareta iznosi više od 20.000 KM, za koji iznos je oštećen budžet i svi građani Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su pokušali staviti u promet proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH, čime su počinili kazneno djelo ‘nedozvoljen promet akciznih proizvoda’.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime