Rusija odobrila prvu vakcinu protiv COVID-19 u svijetu

Predsjednik Vladimir Putin objavio je u utorak da je Rusija postala prva zemlja na svijetu koja je dobila regulatorno odobrenje za vakcinu za COVID-19 nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima. Ovaj potez Moskva smatra dokazom njenih naučnih postignuća.

Današnja objava otvara put za masovno vakcinisanje ruskog stanovništva, čak i u vrijeme dok se završna faza kliničkih testova sigurnosti i efikasnosti vakcine nastavlja.

Brzina kojom Rusija pokušava razviti vakcinu naglašava njenu odlučnost da pobjedi u globalnoj utrci za efikasnim proizvodom, ali je izazvala brige da bi mogla staviti nacionalni prestiž ispred sigurnosti.

Govoreći na sastanku vlade koji je prenosila televizija, Putin je izjavio da je vakcina, koju je razvio moskovski institut Gamaleja, sigurna i da je čak testirana na jednoj od njgovih kćerki.

– Znam da djeluje prilično efikasno, stvara snažan imunitet, i ponjavljam, prošla je kroz sve potrebne provjere – izjavio je Putin.

Kazao je kako se nada da će njegova zemlja uskoro započeti masovnu proizvodnju vakcine.

Regulatori širom svijeta insistiraju da žurba da se razvije vakcina protiv COVID-19 neće kompromitirati njenu sigurnost. Nedavne ankete pokazuju, međutim, rastuće nepovjerenje javnosti u napore vlada da brzo proizvedu takvu vakcinu.

Ruskim zdravstvenim radnicima koji su liječili pacijente od COVID-19 bit će ponuđena prilika da volontiraju, odnosno da budu vakcinisani uskoro nakon odobrenja vakcine, saopćio je ruski izvor Reutersu u prošlom mjesecu.

Više od 100 potencijalnih vakcina razvija se širom svijeta u pokušaju da se zaustavi pandemija COVID-19. Najmanje četiri su u trećoj fazi testiranja na ljudima, sudeći prema podacima WHO-a.

(RTV Slon/Fena)

Vijesti

WHO odobrila vakcinu Sinopharma

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je hitno odobrenje za vakcinu protiv Covida koju je napravila kineska kompanija Sinopharm. To je prvo cjepivo koje je razvila...

U aprilu izvršene 253 kontrole i otkriveno 56 neprijavljenih radnika

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u aprilu 2021. godine izvršili su 253 inspekcijske kontrole tzv. akcije na području Federacije BiH kojim su bili obuhvaćeni...

U BiH 340 novozaraženih, preminulo 28 osoba

U našoj zemlji posljednji bilans borbe s pandemijom donosi 340 novozaraženih nakon testiranja 2.566 uzoraka u posljednja 24 sata. Preminulo je 28 osoba kod...

Stay Connected

21,934FansLike
2,754FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe

Zadnje objave