Šta donosi nova naredba za ugostiteljske objekte u TK

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona donio je novu naredbu za ugostiteljske objekte.

Ovom Naredbom definišu se specifične mjere za ugostiteljske objekte:

-Obavezno je pridržavati se preporuka Zavoda za javno zdravstvo F BiH koje se tiču maksimalnog broja osoba u zatvorenim (do 50 osoba), i otvorenim (do 100 osoba) prostorima, a sve uz obavezno provođenje higijensko-epidemioloških mjera.

-Provoditi pojačanemjerehigijene i sanitacije. Obavezno je redovno čistiti prostorije sa standardnim deterdžentom, a potom dezinficirati, najmanje dva puta dnevno i nakon svakog prljanja. Predmete kao što su šteke, prekidači za svjetlo, rukohvati, ograde i sl. što češće dezinficirati u toku dana.

-Osigurati provjetravanja prostorija, mehaničkom ili prirodnom ventilacijom. Povesti računa o ispravnosti i higijeni pogona za mehaničku ventilaciju/grijanje i klimatizaciju.

-Na ulazima i na više mjesta u zavisnosti od površine prostora postaviti sredstvo za dezinfekciju sa uputstvom za korištenje tako da bude dostupno uposlenicima i mušterijama.

-Uputstva o ograničenjima i mjerama moraju biti postavljenana vidljiva mjesta.

-Preferirati upotrebu vanjskih prostora za sjedenje, kao što su bašte, terase, otvoreni paviljoni i sl. Vanjski prostori mogu biti natkriveni.

-Stolovi moraju biti tako raspoređeni da je udaljenost između njih najmanje 3 metra od ivice do ivice stola, što u praksi znači razmak između grupa gostiju od 2 m, zbog upotrebe stolica. Mora se obezbjediti da je udaljenost osoba koje sjede za istim stolom najmanje 1m, u skladu sa tim ograničiti broj stolica za stolovima u zavisnosti od veličine stola.

-Traži se od svih gradskih/općinskih uprava da, ukoliko već nisu, bez posebne procedure i dodatne naknade, omoguće korištenje javnih površina (izuzev zelenih i pješačkih staza) vlasnicima ugostiteljskih objekata, sa ciljem omogućavanja realizacije socijalne distance u istim.

-Nije dozvoljeno stajanje za šankovima.

-Osoblje mora konstantno nositi zaštitnu masku na radnom mjestu.

-Gosti moraju nositi masku prilikom kretanja, (ulazak, izlazak, odlazak u toalet, plaćanje, preuzimanje narudžbe),a iz praktičnih razloga maske ne moraju nositi dok sjede za stolovima.

-Ne preporučuje se bilo kakav vid samousluživanja sa zajedničkih stolova (salate, escajg, začini, ulje, kečap). Escajg treba da se donese zamotan zajedno sa jelom, a ako dodaci (so, biber, ulje, senf, kečap, sirće i sl) stoje na stolovima, njihove posude treba dezinficirati poslije svake mušterije.

-Nakon svake mušterije obavezno jedezinficirati stolove.

-Naplatu vršiti za stolom.

-Uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao nego da se obrate svom ljekaru.

-Organizaciju svih društvenih događaja (svadbe, rođendani, seminari, koncerti, promocije itd.) organizovati u skladu sa preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Za nadzor izvršenja ove Naredbe zadužuju se vlasnici ugostiteljskih objekata, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, gradski/općinski inspektori, MUP TK i Uprava policije.

Zadužuju se Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, gradski/općinski inspektori, MUP TK i Uprava policije da Kriznom štabu Ministarstva zdravstva dostavljaju sedmični izvještaj o poduzetim aktivnostima iz ove Naredbe na e-mail: minzdr@tk.kim.ba.

Ova Naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 10.08.2020. godine.

Vijesti

U toku radovi na sanaciji velikog klizišta u Gornjim Hrgovima

Tokom 2014. godine područje Srebrenika pogođeno je velikom elementarnom nepogodom, tj. poplavama, dok je kao posljedica toga došlo i do stvaranja većeg broja klizišta....

WHO odobrila vakcinu Sinopharma

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je hitno odobrenje za vakcinu protiv Covida koju je napravila kineska kompanija Sinopharm. To je prvo cjepivo koje je razvila...

U aprilu izvršene 253 kontrole i otkriveno 56 neprijavljenih radnika

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u aprilu 2021. godine izvršili su 253 inspekcijske kontrole tzv. akcije na području Federacije BiH kojim su bili obuhvaćeni...

Stay Connected

21,934FansLike
2,754FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe

Zadnje objave