Ponedjeljak, 25 Oktobra, 2021
Google search engine
HomeBIZNISZloupotrebljava li se u BiH bolovanje?

Zloupotrebljava li se u BiH bolovanje?

Prijedlog izmjena i dopuna zakona o zdravstvenom osiguranju na kome insistira Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine trebao bi se uskoro naći u parlamentarnoj proceduri.

Prijedlog predviđa smanjenje broja dana bolovanja koji idu na teret poslodavca, te bolovanja prilikom povreda na radu.

BiH ima tri puta veći prosjek bolovanja od prosjeka EU, odnosno njihov prosjek bolovanja je šest i po radnih dana godišnje, podsjećaju poslodavci. Suština svega je da poslodavci nastoje smanjiti obaveze naknade plata na njihov teret sa 42 dana na 15. Cilj je, tvrde poslodavci, smanjiti zloupotrebu bolovanja.

Poslodavci predlažu i brisanje jednog člana koji se odnosi na povrede na radu. U slučaju bolovanja, usljed povrede na radu, poslodavac bi snosio troškove do 15 dana, a ne do sticanja radne sposobnosti kao što je to slučaj sada.

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH ističu da su obavili razgovore sa predstavnicima poslodavaca. Kažu da načelno pokušati usaglašavati izmjene i dopune seta zakona, uključujući i Zakon o zdravstvenom osiguranju. Ipak, zabrinutost postoji kod pitanja da li će Zavod zdravstvenog osiguranja moći pokriti troškove.

Neupitno je da radnik u BiH i nije baš tako lako biti o čemu svjedoče i podaci Agencija za statistiku, ali i rad i zapošljavanje već dugi niz godina onih koji zaposlenje trže najčešće u Sloveniji i Hrvatskoj. Sve ovo navedeno što smo čuli dakle prava bolovanja, Zakon o radu, izmjene dopune sve to govori da smo dalekih 150 godina iza i onog čak Bizmarkovog prava radnicima da imaju pravo na penziju, osiguranje, ali i osiguranje pri povredama na radu.

(BHRT)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments