Petak, 3 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETAkcizna politika ključna za suzbijanje šverca cigareta

Akcizna politika ključna za suzbijanje šverca cigareta

Uprava za indirektno oporezivanje BiH od početka akcije “Stop švercu”, koja je imala poseban naglasak na prijavljivanje nezakonite prodaje duvana i duvanskih prerađevina, oduzela je 743 kilograma duvana i 28.751 kutiju cigareta, ukupne vrijednosti preko 250.000 KM, međutim distributeri, iako podržavaju ovu akciju, kažu da je ona kap u moru s obzirom na to da udio crnog tržišta duvana u BiH iznosi oko 56 posto.

Bosna i Hercegovina prednjači kada je riječ o crnom tržištu duhana i duhanskih proizvoda i zbog toga trpe svi, i javni prihodi, a samim tim i građani. Da akcija ne završi kao kap u moru, potrebno je da ona bude kontinuirana i sveobuhvatna i da na tome rade sve agencije i organizacije nadležne za suzbijanje crnog tržišta kako bi se novac iz ilegalnih počeo vraćati u legalne tokove”, rekla je Zinaida Babović, menadžer korporativnih poslova i komunikacija dodajući da je, prema određenim procjenama, dio crnog tržišta duvana 56 posto.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH naglašavaju da su samo u mjesec i po dana kampanje “Stop švercu” na otvorenu liniju UIO stigla 182 poziva, dok su u cijeloj prošloj godini na tu liniju stigla ukupno 223 poziva.

“Svaki poziv se detaljno ispita i gdje god postoji osnova, planiraju se i izvedu aktivnosti na terenu, pa su do sada oduzete određene količine duvana i cigareta koje su se prodavale bez toga da su bile obilježene akciznim markicama UIO”, saopštili su juče iz UIO.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments