Akcizna politika ključna za suzbijanje šverca cigareta

0
159

Uprava za indirektno oporezivanje BiH od početka akcije “Stop švercu”, koja je imala poseban naglasak na prijavljivanje nezakonite prodaje duvana i duvanskih prerađevina, oduzela je 743 kilograma duvana i 28.751 kutiju cigareta, ukupne vrijednosti preko 250.000 KM, međutim distributeri, iako podržavaju ovu akciju, kažu da je ona kap u moru s obzirom na to da udio crnog tržišta duvana u BiH iznosi oko 56 posto.

Bosna i Hercegovina prednjači kada je riječ o crnom tržištu duhana i duhanskih proizvoda i zbog toga trpe svi, i javni prihodi, a samim tim i građani. Da akcija ne završi kao kap u moru, potrebno je da ona bude kontinuirana i sveobuhvatna i da na tome rade sve agencije i organizacije nadležne za suzbijanje crnog tržišta kako bi se novac iz ilegalnih počeo vraćati u legalne tokove”, rekla je Zinaida Babović, menadžer korporativnih poslova i komunikacija dodajući da je, prema određenim procjenama, dio crnog tržišta duvana 56 posto.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH naglašavaju da su samo u mjesec i po dana kampanje “Stop švercu” na otvorenu liniju UIO stigla 182 poziva, dok su u cijeloj prošloj godini na tu liniju stigla ukupno 223 poziva.

“Svaki poziv se detaljno ispita i gdje god postoji osnova, planiraju se i izvedu aktivnosti na terenu, pa su do sada oduzete određene količine duvana i cigareta koje su se prodavale bez toga da su bile obilježene akciznim markicama UIO”, saopštili su juče iz UIO.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime