BiH zaradila 240 miliona KM na izvozu municije, oružja i eksploziva

U prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine održan je sastanak članova Grupacije namjenske proizvodnje s ciljem donošenja zajedničkog plana aktivnosti za period naredne godine.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i prigodno se obratio dopredsjednik Komore Ahmet Egrlić, prezentirani su podaci vanjskotrgovinske razmjene proizvoda namjenske industrije u 2019. i 2020. godini. Tokom prezentacije je istaknuto da je prošla godina za namjensku industriju Bosne i Hercegovine bila rekordna.

Izvoz je iznosio preko 240 miliona KM i to se uglavnom odnosi na municiju, a u znatno manjem iznosu na oružje i dijelove, kao i eksploziv. U 2019. godini, najbolji izvozni rezultati su ostvareni na tržištu Saudijske Arabije (34%) i Egipta (28%). Najtraženiji proizvod je, kao i u prethodnim godinama, municija kalibra od 5,56 do 155mm.

Uticaj pandemije na ovu industrijsku granu, za razliku od većine ostalih grana privrede, posebno metalske industrije nije toliko snažan iako se očekivani godišnji rast u posmatranom periodu još uvijek ne primjećuje (pad izvoza -8,64% u odnosu na prvih 7 mjeseci 2019. godine).

U prvih 7 mjeseci izvozna struktura i po proizvodima i po tržištima je slična prošlogodišnjoj, s tim da je primjećen značajan rast na tržištu Turske, SAD-a i Švicarske, a od novih (top) tržišta tu su Kuvajt, Alžir i Bangladeš, piše Akta.ba.

Vijesti

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području Sarajeva, uhitili su osobe E.M. i O.M. iz Sarajeva...

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta - restorana sa baštom na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na...

Poslanici u Skupštini Crne Gore nosili “Cvijet Srebrenice”

Poslanici Bošnjačke stranke podijelili su jučer prije početka zasjedanja Skupštine Crne Gore kolegama poslanicima "Cvijet Srebrenice", simbol genocida u Srebrenici. “Cvijet Srebrenice” nosili su svi poslanici opozicije,...

Stay Connected

21,934FansLike
2,765FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave