Cijele porodice žele da se isele iz BiH zbog uslova, korupcije i nepotizma

Bosna i Hercegovina predstavlja vodeću evropsku pa i svjetsku emigrantsku zemlju, a njeni je građani najviše žele napustiti zbog uslova rada, korupcije i nepotizma, nekvalitetne javne usluge i želje za boljom budućnosti.

Podaci su ovo studije “Održivost emigracija iz BiH”, koju je objavila Fondacija “Friedrich Ebert Stiftung” u BiH.

“BiH se nalazi na 11. mjestu na globalnoj ljestvici, ali ako se izuzmu mikrodržave, BiH je na trećem mjestu, iza Palestine i Portorika”, navodi se u publikaciji, u kojoj je istaknuto da su epicentri evropskih migracija Balkan i Baltik.

Kao razlog odlaska iz BiH, čak 87,3 ispitanika je navelo uslove rada, 77,4 odsto njih navodi korupciju i nepotizam, dok 73,9 odsto ispitanika ističe nekvalitetne javne usluge. Njih 73,3 odsto bi napustilo BiH u želji za boljom budućnosti za svoju porodicu i djecu.

U velikom procentu ispitanici su kao razloge odlaska naveli i bolji kvalitet života u inostranstvu, želju za uspjehom i napretkom, neizvjesnu političku situciju u BiH, odsustvo perspektive te mnoge druge nesigurnosti poput ličnih i pravnih.

Istraživanje je pokazalo da bi 97,5 odsto ispitanika u inostranstvo odvelo i djecu, a 91,2 odsto ne bi željelo da se njihova djeca vrate u BiH, što jasno ukazuje na iseljavanje cijelih porodica.

Vijesti

Bodovanje za upis u srednje škole: 3.900 maturanata osnovnih škola u TK danas polagalo eksternu maturu

Maturanti u osnovnim školama u Tuzlanskom kantonu danas su pristupili polaganju eksterne mature. Testiranje za koje su se spremali tokom zadnjeg polugodišta sadrži niz...

Čerkez: Ako epidemiološka situacija u FBiH ostane stabilna, moguće je daljnje popuštanje mjera

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da se epidemiološka situacija u Federaciji BiH stabilizuje te je konstatirao da je u ovom trenutku...

U koliko sati će se klanjati bajram-namaz

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obavijestila je javnost da će se bajram-namaz obaviti u četvrtak u 6:02 minute uz važeće epidemiološke mjere. Centralna svečanost...

Stay Connected

21,934FansLike
2,758FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave