Crnogorska ekonomija od aprila do juna pala za 20,2 posto

Brutodruštveni proizvod Crne Gore pao je u drugom kvartalu ove godine (april, maj, jun) za 20,2 posto, saopštila je danas Uprava za statistiku Monstat.

Vrijednost ostvarenog BDP-a u ovom kvartalu iznosila je 900,5 miliona eura, dok je u istom periodu lani bila 1,15 milijardi, piše Vijesti.me.

Procjena crnogorske Vlade bila je da će BDP u ovoj godini imati pad od 6,8 posto, a sada je izvjesno da će on biti veći.

Prosječan pad ekonomije u zemljama Evropske unije iznosio je 14 posto.

Na cijelom evropskom kontinentu nijedna zemlja nije imala rast ekonomije, sve su bile u padu. Veći pad BDP-a u ovom kvartalu od Crne Gore imali su samo Velika Britanija sa 22,8 posto i Španija sa 22,1 posto.

Od susjednih zemalja, čiji je BDP izmjeren u ovom periodu, Srbija je imala pad od 6,4 posto, Sjeverna Makedonija 12,7 posto, Slovenija 13 posto i Hrvatska 15,1 posto.

Vijesti

Bodovanje za upis u srednje škole: 3.900 maturanata osnovnih škola u TK danas polagalo eksternu maturu

Maturanti u osnovnim školama u Tuzlanskom kantonu danas su pristupili polaganju eksterne mature. Testiranje za koje su se spremali tokom zadnjeg polugodišta sadrži niz...

Čerkez: Ako epidemiološka situacija u FBiH ostane stabilna, moguće je daljnje popuštanje mjera

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da se epidemiološka situacija u Federaciji BiH stabilizuje te je konstatirao da je u ovom trenutku...

U koliko sati će se klanjati bajram-namaz

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obavijestila je javnost da će se bajram-namaz obaviti u četvrtak u 6:02 minute uz važeće epidemiološke mjere. Centralna svečanost...

Stay Connected

21,934FansLike
2,758FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave