Petak, 3 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETJoš jedna osoba se razboljela tokom testiranja vakcine u Britaniji

Još jedna osoba se razboljela tokom testiranja vakcine u Britaniji

Dvije osobe su se razboljele tokom testiranja vakcine kompanije “AstraZeneca” protiv virusa korona u Britaniji, navodi se u internim dokumentima kompanije.

Neimenovani izvor je rekao da su i kod druge osobe vidljivi simptomi neurološkoh poremećaja, javlja “Russia Today”.

Kompanija je objavila ove podatke nakon što se suočila sa kritikama zbog manjka transparentnosti u vezi sa testiranjem vakcine protiv koronavirusa.

Prvi učesnik testiranja u Britaniji, koje se provode u saradnji sa Univerzitetom Oksford, razbolio se nakon što je primio prvu dozu eksperimentalne vakcine u julu.

Kod žene volontera dijagnostikovan je transverzalni mijelitis, rijetko inflamatorno oboljenje koje pogađa kičmenu moždinu, izazivajući slabost i poremećaj rada nervnog sistema.

Portparol kompanije rekla je kasnije da je ta žena od ranije bolovala od multipla skleroze i testovi su nastavljeni.

Kod druge žene volontera primijećene su komplikacije nakon što je ovog mjeseca primila jednu dozu vakcine. “AstraZeneca” nije potvrdila njenu dijagnozu, ali je jedan izvor rekao listu “New York Times” da se takođe radi o transverzalnom mijelitisu.

Testiranja vakcine pauzirana su ponovo 6. septembra, nakon što se druga žena razboljela, ali su nastavljena u Britaniji, Brazilu, Indiji i Južnoafričkoj Republici.

SAD, međutim, nisu odobrile nastavak testiranja.

“AstraZeneca”, čiju je vakcinu do sada primilo 18.000 ljudi širom svijeta, saopštila je da dva slučaja bolesti “najvjerovatnije nisu povezana sa vakcinom ili da nema dovoljno dokaza da se sa sigurnošću kaže da je bolest povezana ili nije sa vakcinom”.

Transverzalni mijelitis je teška i rijetka bolest i njena sve češća pojava među učesnicima testiranja može dovesti do toga da “AstraZeneca” izgubi dalja prava na testove.

Ova vakcina koristi majmunski adenovirus koji dijeli gen sa virusom korona, odnosno covidom 19.

federalna.ba/Srna

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments