Još jedna osoba se razboljela tokom testiranja vakcine u Britaniji

Dvije osobe su se razboljele tokom testiranja vakcine kompanije “AstraZeneca” protiv virusa korona u Britaniji, navodi se u internim dokumentima kompanije.

Neimenovani izvor je rekao da su i kod druge osobe vidljivi simptomi neurološkoh poremećaja, javlja “Russia Today”.

Kompanija je objavila ove podatke nakon što se suočila sa kritikama zbog manjka transparentnosti u vezi sa testiranjem vakcine protiv koronavirusa.

Prvi učesnik testiranja u Britaniji, koje se provode u saradnji sa Univerzitetom Oksford, razbolio se nakon što je primio prvu dozu eksperimentalne vakcine u julu.

Kod žene volontera dijagnostikovan je transverzalni mijelitis, rijetko inflamatorno oboljenje koje pogađa kičmenu moždinu, izazivajući slabost i poremećaj rada nervnog sistema.

Portparol kompanije rekla je kasnije da je ta žena od ranije bolovala od multipla skleroze i testovi su nastavljeni.

Kod druge žene volontera primijećene su komplikacije nakon što je ovog mjeseca primila jednu dozu vakcine. “AstraZeneca” nije potvrdila njenu dijagnozu, ali je jedan izvor rekao listu “New York Times” da se takođe radi o transverzalnom mijelitisu.

Testiranja vakcine pauzirana su ponovo 6. septembra, nakon što se druga žena razboljela, ali su nastavljena u Britaniji, Brazilu, Indiji i Južnoafričkoj Republici.

SAD, međutim, nisu odobrile nastavak testiranja.

“AstraZeneca”, čiju je vakcinu do sada primilo 18.000 ljudi širom svijeta, saopštila je da dva slučaja bolesti “najvjerovatnije nisu povezana sa vakcinom ili da nema dovoljno dokaza da se sa sigurnošću kaže da je bolest povezana ili nije sa vakcinom”.

Transverzalni mijelitis je teška i rijetka bolest i njena sve češća pojava među učesnicima testiranja može dovesti do toga da “AstraZeneca” izgubi dalja prava na testove.

Ova vakcina koristi majmunski adenovirus koji dijeli gen sa virusom korona, odnosno covidom 19.

federalna.ba/Srna

Vijesti

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području Sarajeva, uhitili su osobe E.M. i O.M. iz Sarajeva...

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta - restorana sa baštom na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na...

Poslanici u Skupštini Crne Gore nosili “Cvijet Srebrenice”

Poslanici Bošnjačke stranke podijelili su jučer prije početka zasjedanja Skupštine Crne Gore kolegama poslanicima "Cvijet Srebrenice", simbol genocida u Srebrenici. “Cvijet Srebrenice” nosili su svi poslanici opozicije,...

Stay Connected

21,934FansLike
2,764FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave